Berkelland+wil+250+hectare+ruilen
Nieuws
©

Berkelland wil 250 hectare ruilen

Stichting Vrijwillige Kavelruil Berkelland, gemeente Berkelland en het Kadaster hebben een kavelruilproject in voorbereiding in een zoekgebied van 17.000 hectare. Het wachten is op de goedkeuring van een subsidieaanvraag.

Volgens projectleider Jan van Roekel van het Kadaster kent het gebied een matige landbouwstructuur. 'We verwachten dat de grondeigenaren zo'n 250 hectare dichter bij hun bedrijf kunnen trekken. Dat spaart kosten en is in het belang van de weidegang.'

De stichting opereert namens de boeren. Gemeente Berkelland is ingestapt omdat zij via de kavelruil een aantal andere doelstellingen wil realiseren. 'Het wordt een integrale aanpak. Naast grondruil gaat het bijvoorbeeld ook om de sanering van asbest en het verbeteren van de landschappelijke waarden, zoals via natuurherstel.'

Volgens Van Roekel is er voldoende animo. 'Het is een mooi gebied dat iedereen graag zo houdt. En de mensen hebben hier wat voor elkaar over. Daarbij is er voor deelnemers winst te halen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer