Kavelruil+bij+Robbenoordbos+zorgt+voor+orde
Nieuws
© Stivas

Kavelruil bij Robbenoordbos zorgt voor orde

Een kavelruil bij het Robbenoordbos zorgt voor een betere ruimtelijke functieverdeling voor met name Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier (HHNK) en Staatsbosbeheer.

Op initiatief van het waterschap werd onder begeleiding van Stivas in totaal 17 hectare grond vrijgeruild bij het Robbenoordbos. Zodoende wordt de aanleg van een vispaaiplaats mogelijk.

Ook is er met de ruil ruimte vrijgekomen voor de aanleg van een boszoom, door 5 hectare Natuurnetwerk Nederland (NNN) te verplaatsen. De inrichting en het beheer vinden plaats in samenspraak met de natuurorganisatie.

Provinciegrond

Om de kavelruil rond te te zetten, was de medewerking nodig van diverse overheden en een agrarische pachter in de Wieringermeer. Door inbreng van provinciegrond in combinatie met de uitruil van grond tussen Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en Staatsbosbeheer, kon het hoogheemraadschap 12 hectare grond verwerven.

Aansluitend aan deze locatie verwerft de natuurorganisatie 5 hectare grond door deze weer uit te ruilen met een verderop gelegen perceel van dezelfde grootte. Staatsbosbeheer vergroot hiermee het grondoppervlak en de natuurwaarden van het Robbenoordbos. Ook krijgt het een waardevolle inrichting als directe buur.

Definitief van tafel

De pachter verhuist twee pachtkavels in het gebied naar een naastgelegen kavel en naar de voor hem dichterbij gelegen ingebrachte kavel van Staatsbosbeheer. De eerdere locatie die HHNK voor ogen had achter Hoeve Ipelsheim in de Wieringermeer is hiermee definitief van tafel.

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 4°
  30 %
Meer weer