CDA+en+PvdD+Overijssel+willen+geitenstop+aanpassen
Nieuws
© Twan Wiermans

CDA en PvdD Overijssel willen geitenstop aanpassen

Een merkwaardige coalitie in provincie Overijssel: het CDA en de Partij voor de Dieren (PvdD) bereiden samen een amendement voor om de groeistop op de geitenhouderij aan te passen. Ze willen ruimte voor geitenhouders om de bokjes zelf af te mesten.

De groeistop voor de geitenhouderij werd in september ingevoerd en geldt als voorbereidingsbesluit voor een half jaar. Het provinciebestuur heeft nu een voorstel liggen om de groeistop op te nemen in de omgevingsverordening. Daarmee wordt het staand beleid, al spreekt gedeputeerde Hester Maij van een tijdelijke maatregel. Zodra het kan, wil ze de groeistop opheffen.

Tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten werd woensdag duidelijk dat de groeistop voor individuele bedrijven knelpunten oplevert. Voor de sector als geheel is er ook een probleem.

Sterftecijfer

LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij en de Nederlandse Geitenzuivelorganisatie (NGZO) hebben met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit afspraken gemaakt om het gemiddelde sterftecijfer te laten dalen. De melkgeitenhouder is daarom langer verantwoordelijk voor de zorg van de bokjes.

Het CDA en de Partij voor de Dieren willen er met een amendement voor zorgen dat het mogelijk wordt om op bedrijfsniveau meer dieren te houden. 'Maar op provinciaal niveau neemt het aantal geiten niet toe', licht CDA-Statenlid Marco van der Vegte toe. 'Wij vinden het onwenselijk dat ons beleid een positieve ontwikkeling voor het dierenwelzijn doorkruist. We willen meer flexibiliteit in het voorstel.'

Aantal dieren

Statenlid Luuk Folkerts van de Partij voor de Dieren vindt het niet erg dat lokaal het aantal dieren wat toeneemt. 'Het dierenwelzijn weegt voor ons zwaarder. We willen wel in overleg met het provinciebestuur. Het kan zijn dat er juridische bezwaren aan kleven.'

Volgens Van der Vegte maakt de reactie van geitenhouders duidelijk dat het verdienmodel van de bedrijven op het spel staat. 'Geitenhouders die de bokjes naar afspraak willen afmesten op het eigen erf, moeten het aantal melkgeiten daarvoor halveren. Een bedrijf met zeshonderd melkgeiten houdt er dan nog maar driehonderd over om de bokjes op het erf te houden. Dat vinden wij buitenproportioneel.'

Gemeenten

Ook andere partijen zijn bereid mee te denken over een wijziging van het voorstel ten behoeve van dierenwelzijn. Maij is daar tot nu toe niet voor. 'Provinciaal neemt het aantal bokjes misschien niet toe, maar lokaal gebeurt dat dan wel. Daarmee brengen we gemeenten in een lastige situatie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer