Flevoland+voert+geitenstop+in
Nieuws
© Johan Wissink

Flevoland voert geitenstop in

Het vestigen van een nieuwe geitenhouderij in de provincie Flevoland is met ingang van 2 februari 2019 niet meer toegestaan. Dit geldt ook voor het uitbreiden van een bestaande geitenhouderij die zich binnen een straal van 2 kilometer van een woonkern bevindt.

De provincie nam dit besluit woensdag, in afstemming met de Flevolandse gemeenten, vanwege de gezondheidsrisico's.

Gedeputeerde Jan de Reus: 'Met gezondheid kun je geen risico's nemen. Zolang onduidelijk is wat de samenhang en oorzaak is van gezondheidsklachten als longontstekingen gerelateerd aan geitenhouderijen, willen we geen nieuwe vestigingen in Flevoland.'

Verordening

In de komende zes maanden wordt het besluit opgenomen in de provinciale Omgevingsverordening. In het nieuwe beleid kunnen bestaande bedrijven buiten de straal van 2 kilometer rond woonkernen nog wel uitbreiden.

Flevoland telt momenteel zes professionele geitenhouderijen. Een daarvan bevindt zich op minder dan 2 kilometer van een woonkern. Voor dit bedrijf betekent dit besluit voorlopig een forse rem/stop op de bedrijfsontwikkeling. Het bedrijf is inmiddels door de provincie geïnformeerd.

Emotie

Voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland stelt vast dat het besluit van de provincie is genomen vanuit emotie. 'We snappen de zorgen over de gezondheid, maar dit besluit is wel voorbarig. Het onderzoek van het RIVM naar een mogelijke relatie tussen geitenhouderijen en de volksgezondheid is namelijk nog niet afgerond.'

Als er geen risico's voor de volksgezondheid blijken te zijn, kan het besluit volgens Michielsen weer worden teruggedraaid. 'In de tussentijd vinden wij dat bestaande geitenbedrijven in Flevoland moeten kunnen uitbreiden en dat andere Flevolandse bedrijven ook moeten kunnen overschakelen op geitenhouderij.'

Het voorbereidingsbesluit betekent dat de provincie voor 2 augustus 2019 de Omgevingsverordening moet hebben aangepast.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer