Vakgroep onderzoekt ontwikkeling geitenbedrijven

LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij gaat onderzoeken hoe geitenhouders hun bedrijf kunnen ontwikkelen zonder dat het maatschappelijk draagvlak in het geding is. De aandacht gaat uit naar de omgeving én fosfaatproductie.

Vakgroep+onderzoekt+ontwikkeling+geitenbedrijven
© Studio Kastermans

In acht provincies geldt een bouwstop voor geitenhouders. LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij wil de groei van de melkgeitenbedrijven op verantwoorde wijze laten plaatsvinden met behoud van maatschappelijk draagvlak.

Volgens voorzitter Jos Tolboom van LTO-vakgroep Melkveehouderij maakt de bouwstop duidelijk dat een ongecontroleerde en ongeremde groei niet gewenst is. Er zijn randvoorwaarden en grenzen aan groei.

Toetsingskader

'Welke dat zijn, gaan we in gezamenlijkheid opstellen in een nieuw toetsingskader. We kijken graag vooruit, over het einde van de bouwstop heen. Mocht de bouwstop worden opgeheven, dan moet het toetsingskader in werking kunnen treden', vertelt Tolboom.

'Ondanks de groei is de sector nog altijd klein

Jos Tolboom, voorzitter LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij

Daarbij werkt de vakgroep bewust samen met maatschappelijke organisaties. 'We kunnen wel een toetsingskader ontwikkelen, maar zonder steun van die organisaties zijn we terug bij af. Daarom zal de vakgroep informatie inwinnen bij dierenwelzijns-, milieu- en volksgezondheidsorganisaties. Ook geitenhouders en ketenpartijen worden betrokken bij het hele traject.'

Longontstekingen

Belangrijk is dat het onderzoek naar longontstekingen in het kader van het rapport 'Veehouderij en Gezondheid Omwonenden' (VGO) is afgerond, voordat groei mogelijk is. Dit duurt nog maximaal drie jaar.

'Het blijft zoeken naar een speld in een hooiberg. Ik weet niet wanneer die wordt gevonden en of die wordt gevonden. Betekent niet gevonden dat er niets is? Het maakt het lastig om de stop op te heffen, maar ook om de stop te handhaven. Laten we daarom hopen dat de oorzaak wordt gevonden.'

Geitenzuivel

Dat de sector kan groeien, is volgens de vakgroepvoorzitter belangrijk. 'De consumptie van geitenzuivel groeit in ons land en daarbuiten, maar de sector is nog altijd klein. De beperkte omvang maakt de sector minder aantrekkelijk voor het ontwikkelen van medicijnen, stalconcepten en producten rond dierenwelzijn', zegt hij.

'Door de groei van de laatste jaren zijn grote stappen gezet op het gebied van melksystemen. Dit is enkel mogelijk als je als sector interessant bent voor andere partijen.'

Starters

Zijn bij die groei starters welkom? 'Nieuwkomers zijn van alle tijden. Ook in de toekomst zullen er mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld melkveehouders die willen overstappen, want de vraag naar geitenmelk is groot', aldus Tolboom.

'Toch is er geen ruimte voor een massale overstap. Die vraag moeten de individuele inzamelaars in de gaten houden. Het fosfaatplafond moeten we landelijk in de gaten houden. Op zich zijn we nog een kleine sector en is is het fosfaatplafond nog niet in zicht. Wel vullen we ons plafond samen met de schapenhouders en de vleeskalverenhouders. Die laatste sector maakt ook een groei door.'

Twee aspecten

Met de gezondheid van omwonenden én het fosfaatplafond schetst de vakgroepvoorzitter de twee belangrijke aspecten die spelen binnen het toetsingskader. 'Wanneer we voor beide aspecten een kader hebben ontwikkeld om groei te reguleren, dan is het voor provincies gemakkelijker om de bouwstop op te heffen.'

Volgens Tolboom is nog niet nagedacht over specifieke maatregelen. 'Dat is lastig. Het fosfaatplafond is iets anders dan de gezondheid. De maatregelen moeten beide aspecten ondersteunen. Maar in het kader van de duurzaamheid denken we ook aan andere zaken, zoals kringlooplandbouw. Grondgebondenheid past hierbij. Maar deze rem geeft weer geen garantie voor het fosfaatplafond.'

Tolboom wil nog dit jaar breedgedragen plan
Voorzitter Jos Tolboom van LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij wil haast maken met het ontwikkelen van het toetsingskader rond de groei van melkgeitenbedrijven. 'Als het kan, moet het dit jaar rondkomen. Vanuit de Tweede Kamer zijn immers ook al verschillende moties ingediend om de sector aan banden te leggen', zegt hij. 'Deze week pleitte de PvdA voor een landelijke stop op starters. Die moties zijn mede het gevolg van het onderzoek naar de gezondheid bij omwonenden. Het ministerie van Landbouw gaat daar voorlopig niet in mee.' De moties zetten ook druk op het toetsingskader. 'Door nog dit jaar met een breedgedragen plan te komen, krijgt de sector vanuit de politiek meer ruimte.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  31° / 15°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
Meer weer