Toch+geitenstop+in+Flevoland
Nieuws
© René Eijsink

Toch geitenstop in Flevoland

Provincie Flevoland verbiedt toch de vestiging van nieuwe geitenbedrijven. De provincie kondigde woensdagavond een bestuurlijke maatregel aan nadat zeven andere provincies eerder al een geitenstop invoerden.

Eerder ging een Statenmotie van D66, PvdA en Partij van de Dieren die opriep tot een geitenstop niet door. LTO Noord Flevoland noemde een eventuele geitenstop vorige week nog voorbarig.

Rapportage

Gedeputeerde Michiel Rijsberman zegt geen nieuwe geitenbedrijven in Flevoland te willen toestaan 'omdat de omgeving vindt dat ze overlast veroorzaken'. Uit een tussenrapportage van het RIVM zou blijken dat omwonenden van geitenboerderijen vaker longontsteking of Q-koorts hebben.

LTO Noord Flevoland wil eerst het eindrapport afwachten. 'Mochten daaruit zaken naar voren komen, dan kunnen we altijd nog verder kijken', stelde voorzitter Arnold Michielsen eerder.

Juristen

De regeling die geitenhouderijen moet weren, is er overigens nog niet. Juristen van de provincie werken daar nog aan. Mocht een bedrijf zich voor die tijd in Flevoland melden, dan neemt de provincie een zogeheten noodbesluit.

Flevoland telt nu vijf geitenhouderijen met in totaal zo'n vijf- tot zesduizend dieren. Aeres Hogeschool in Dronten wordt binnenkort het zesde.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer