PvdA+eist+landelijke+geitenstop
Nieuws
© Johan Wissink

PvdA eist landelijke geitenstop

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer dringt aan op een landelijke stop op nieuwe geitenbedrijven. Het kabinet zou ook een maximum moeten stellen aan het aantal geiten in Nederland.

Woensdag berichtte de Volkskrant over de beperkingen die verschillende provincies nu al opleggen aan de geitenhouderij. Voor PvdA-Kamerleden William Moorlag en Lilianne Ploumen was het artikel aanleiding om schriftelijke vragen te stellen aan de ministers Carola Schouten (LNV) en Bruno Bruins (Medische zorg).

• Lees ook: Toch geitenstop in Flevoland

Ze uiten daarin onder meer zorgen over de mogelijkheid dat nieuwvestiging van geitenbedrijven verschuift naar de provincies waar de sector nog niet banden is gelegd. Er is 'alleen al om deze reden' landelijk beleid nodig is, meent de PvdA.

Volksgezondheid

Dat er nog vervolgonderzoek loopt naar de gezondheidseffecten van de geitenhouderij, mag volgens Moorlag en Ploumen 'geen reden zijn om tot die tijd af te zien van verdere beperkende maatregelen'. De Kamerleden stellen dat 'het belang van de volksgezondheid boven het belang van (uitbreiding van) de geitenhouderij gaat'.

De ministers Schouten en Bruins zouden het initiatief moeten nemen voor een landelijk vestigingsverbod voor nieuwe geitenbedrijven. Daarnaast doet de PvdA ook de suggestie om 'in navolging van veel provincies' een maximum aan het aantal geiten te stellen.

Bekijk meer over: