LTO+wil+bestaande+geitenhouderij+pas+niet+afsnijden
Nieuws
© Ploeg

LTO wil bestaande geitenhouderij pas niet afsnijden

LTO Noord heeft er bij landbouwgedeputeerde Jaap Bond dinsdag opnieuw op aangedrongen om de ontwikkelingsmogelijkheden voor de bestaande geitenhouderij in Noord-Holland niet volledig de pas af te snijden.

Noord-Holland telt momenteel zo'n 25 geitenbedrijven. De provincie kondigde in december 2018 een geitenstop aan. Sindsdien wordt gewerkt aan een ontwerpverordening om dat ruimtelijk en juridisch vast te leggen. Uiteindelijk moeten de nieuwe regels in juni ingaan.

• Lees ook: PvdA eist landelijke geitenstop

LTO Noord is blij dat de provincie een luisterend oor heeft voor de praktische problemen die dit geeft voor de bestaande geitenhouderijbedrijven in Noord-Holland. 'Opnieuw is de toezegging gedaan dat zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de gevolgen voor de bestaande ondernemers', zegt beleidsadviseur Ard Mooij.

Gezondheidsproblemen

Sommigen geitenhouders kunnen straks geen kant meer op, geeft Mooij aan. 'Dat kan de bedoeling niet zijn, zo luidde ook de algemene teneur tijdens het gesprek.' De geitenstop in Noord-Holland is, net al in diverse andere provincies, een reactie op de gezondheidsproblemen die een relatie kunnen hebben met de sector.

'Er is een nieuw onderzoek gestart om te kijken of er een causaal verband is tussen de geitenhouderijen en het optreden van longontsteking bij mensen in de omgeving. Die resultaten wachten we met spanning af', stelt Mooij.

Ontwikkelingsmogelijkheden

Vooruitlopend daarop wil LTO Noord in elk geval de ontwikkelingsmogelijkheden van de bestaande bedrijven geborgd hebben. Provincie Flevoland heeft er ook voor gekozen om alleen nieuwvestiging te verbieden, maar de rechten van de bestaande bedrijven te respecteren. 'Aangezien geitenhouderij in Flevoland goed vergelijkbaar is met die van Noord-Holland, zou dat ook in deze provincie moeten kunnen', verzekert Mooij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer