Vroegheid+pootseizoen+bepaalt+stemming+op+markt
Nieuws
© Koos van der Spek

Vroegheid pootseizoen bepaalt stemming op markt

Vroeg of laat poten dit voorjaar is bepalend voor de stemming op de aardappelmarkt en de afloop van dit afzetseizoen, stelt NEPG (North-western European Potato Growers).

In een persbericht meldt de Europese telersorganisatie te verwachten dat het huidige prijsniveau van minimaal 30 euro per 100 ton deze winter en lente zal aanhouden. Een laat pootseizoen kan de markt nog verder opstuwen. Dit omdat de voorraden klein zijn en verwerkers dan nog langer op de oude oogst moeten blijven doordraaien.

Een vroege lente, met vroege pootactiviteiten kan het hoge prijsniveau mogelijk onder druk zetten. Volgens NEPG zijn in alle EU 5-landen (Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) de voorraden lager dan het vijfjarig gemiddelde. Wel zijn bijna alle risicopartijen inmiddels verwerkt en lijkt de kwaliteit van de aardappelen die nu nog op voorraad liggen over het algemeen goed.

Beschikbaarheid pootgoed

Voor komend jaar verwacht NEPG nauwelijks uitbreiding van het areaal fritesaardappelen ondanks de 10 tot 30 procent hogere contractprijzen. Beperkende factor is vooral de beschikbaarheid van goed pootgoed. Zeker voor vrije telers zonder leveringsafspraken met de industrie zal het lastig zijn om aan goed uitgangsmateriaal van verwerkingsrassen te komen, aldus NEPG.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer