Aardappelvoorraad+ruim+26+procent+lager
Nieuws
© DLV

Aardappelvoorraad ruim 26 procent lager

De absolute voorraad consumptieaardappelen die nu nog in opslag ligt is 26,6 procent lager dan vorig seizoen en ongeveer 6 procent lager dan het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar.

Dit blijkt uit de voorraadinventarisatie die VTA (Verenigde Telers Akkerbouw) half november uitvoerde onder een vaste groep leden. Op de meetdatum 15 november was 13,1 procent van de aardappeloogst afgeleverd. Het vijfjarig gemiddelde van het afleverdeel rond deze tijd is 21,6 procent.

In absolute tonnen hebben de leden van VTA 8,1 procent minder afgeleverd dan vorig seizoen. Van de voorraad aardappelen in opslag is 59 procent al verkocht. Vorig jaar was dit 53 procent. De vrije opslag is in volume net iets lager dan het vijfjarig gemiddelde.

Oogst 23 procent lager

De VTA-telers die deelnemen aan de inventarisatie realiseerden een gemiddelde opbrengst van 42,7 ton per hectare. De opbrengsten varieerden globaal van 20 tot 70 ton per hectare. De lagere hectareopbrengsten in combinatie met een geringe areaaltoename resulteren in een totale aardappeloogst die 23 procent lager is dan in 2017 en 15,1 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer