Belgische+verwerkers+zoeken+grondstof+in+buurlanden
Nieuws
© Anton Dingemanse

Belgische verwerkers zoeken grondstof in buurlanden

Aardappelverwerkers in België zijn ook in Nederland en Frankrijk actief op zoek naar fritesgeschikte aardappelpartijen. Ook bieden zij concurrerende contractprijzen voor aardappelen van oogst 2019.

Op de aardappelmarkt is de stemming op dit moment veelal vast tot prijshoudend. In zowel Nederland, België en Frankrijk is weinig beweging op de effectieve markt. De noteringen zijn overwegend stabiel.

PotatoNL noteerde gisteren de aardappelen voor categorie I (grootschalige verwerking) een kwartje lager op 30 tot 32 euro per 100 kilo. De notering voor aardappelen in categorie II (speciale bestemmingen) steeg met 1,25 euro naar 33 tot 35 euro per 100 kilo.

Beursmakelaar De Vries en Westermann meldt dat vooral Belgische verwerkers actief op zoek blijven naar fritesgeschikte partijen. Zij beperken zich daarbij niet tot eigen land, maar benaderen ook telers in Nederland en Frankrijk.

Termijnnotering

Op de termijnmarkt varieert de notering voor het aprilcontract tussen 32,40 en 32,60 euro per 100 kilo. Het junicontract wordt verhandeld voor prijzen van rond 34,50 euro per 100 kilo. Voor aardappelen van oogst 2019 op levering in april 2020 worden bij EEX prijzen geboden van 16,50 euro per 100 kilo.

Na eerder Clarebout en in Nederland Farm Frites heeft deze week ook de Belgische verwerker Agristo zijn contractprijzen voor komend jaar bekendgemaakt. In de aflandperiode betaalt Agristo voor Bintje, Fontane, Challenger en Innovator prijzen die oplopen van 10,50 tot 12,50 euro. Dit betekent een verhoging van 2 tot 2,50 euro ten opzichte van vorig jaar.

Bewaarstaffel

Voor levering eind april berekent Agristo een bewaarstaffel waarbij de contractprijzen uitkomen op 15 euro voor Bintje, 16 euro voor Fontane en Challenger en 17,50 euro voor Innovator. De Vries en Westermann beoordeelt deze contractprijzen als concurrerend in de markt.

• Bekijk de marktprijzen van consumptieaardappelen

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 11°
  60 %
 • Donderdag
  16° / 13°
  70 %
Meer weer