Farm+Frites+betaalt+meer+voor+aardappelcontracten
Nieuws
© Anton Dingemanse

Farm Frites betaalt meer voor aardappelcontracten

Fritesfabrikant Farm Frites verhoogt de contractprijzen voor de aardappelrassen Fontane en Innovator met 1,50 euro per 100 kilo ten opzichte van het vorige seizoen.

Van de grote Nederlandse aardappelverwerkers is Farm Frites de eerste die zijn contractprijzen voor oogst 2019 bekendmaakt. Beursmakelaar De Vries en Westermann meldt dat de gepresenteerde prijzen in de buurt komen van het niveau van de contracten in het seizoen 2017.

Afland betaalt de fritesfabrikant voor de vroegste aardappelen vanaf week 26 tot 21 euro. In een staffel worden de aflandcontracten tot en met week 36 afgebouwd tot 10 euro. Alle prijzen zijn in euro's per 100 kilo.

Fontane en Innovator

Vanaf begin september (week 36) start Farm Frites met contractprijzen voor Fontane en Innovator van respectievelijk 9,75 euro en 11,25 euro. Tot en met eind april 2020 (week 17) loopt de prijsstaffel voor deze rassen op tot respectievelijk 14,30 euro en 15,10 euro. Alle genoemde contractprijzen voor Fontane en Innovator zijn 1,50 euro per 100 kilo hoger dan vorig jaar.

Het is volgens De Vries en Westermann aannemelijk dat andere Nederlandse verwerkers de lijn van Farm Frites voor de aardappelcontracten volgen. De beursmakelaar noemt de prijsstijging bij Farm Frites behoudend ten opzichte van de Belgische fritesfabrikant Clarebout.

Clarebout

Deze marktleider bij onze zuiderburen maakte enkele weken geleden al bekend dat op levering in april 2020 de contractprijzen voor Fontane en Innovator oplopen tot respectievelijk 16 euro en 18 euro. Wel laat Clarebout de contractnemers meer betalen voor het pootgoed.

Tijdens een sectoravond van LTO Akkerbouw ging de vakgroepvoorzitter Jaap van Wenum woensdag nog even in op de aardappelcontracten. Hij noemt het opmerkelijk dat de Belgische aardappelverwerkers inmiddels bepalend zijn voor het prijsniveau. 'De Belgen zetten de toon op de aardappelmarkt, dat is voor onze sector toch wel een eye-opener.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  27° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 12°
  20 %
Meer weer