Nieuwe+index+is+barometer+voor+fritesmarkt
Nieuws
© Niels van der Boom

Nieuwe index is barometer voor fritesmarkt

De DCA PAT-index is een nieuwe doorlopende notering voor fritesgeschikte aardappelen. Die wordt berekend op basis van transacties die de afgelopen zeven dagen zijn gedaan.

Marktspecialist DCA Markets startte de DCA PAT-index vorige week met een notering van 29 euro per 100 kilo. De nieuwe index wordt berekend op basis van gedane transacties van de laatste zeven dagen. De aardappelverwerkende industrie meldt de transacties via Platform Aardappel Transacties (PAT) dat wordt onderhouden door BO Akkerbouw.

'De DCA PAT-index moet uitgroeien tot de barometer voor de fritesmarkt', stelt René van 't Riet, bij DCA Markets verantwoordelijk voor het vaststellen van de noteringen. 'Doordat we werken met feitelijke transacties en de notering steeds weer aanpassen als een nieuwe transactie is vastgelegd, ontstaat een volledig actueel en betrouwbaar beeld van de handel in fritesgeschikte aardappelen.'

Real-time inzicht

Volgens Van 't Riet is de index bedoeld voor iedereen in de aardappelketen die zich bezighoudt met het vermarkten van fritesaardappelen. 'Het geeft constant en real-time inzicht in het aanbod op de markt en de prijzen die worden geboden. De index is zeker voor de professionele aardappelteler een extra handvat bij het bepalen van zijn verkoopstrategie.'

DCA Markets publiceert de DCA PAT-index op de pagina voor aardappelen via de website van Boerenbusiness. Onder de index staan de laatste drie transacties die zijn meegenomen in de berekening van de index. 'Deze gegevens zijn openbaar. Belangstellenden die toegang willen tot nog meer informatie over de index en de achterliggende transacties kunnen daarvoor een Aardappelabonnement afnemen bij DCA', vertelt Van 't Riet.

De index heeft betrekking op fritesgeschikte aardappelen van 40 millimeter-opwaarts die binnen één maand geleverd worden. Het volume van een transactie moet minimaal 50 ton bedragen. BO Akkerbouw controleert de transacties en een commissie houdt toezicht op de werking en afspraken omtrent het platform.

Gewogen gemiddelde

Bij vaststellen van de index kiest DCA Markets niet voor een onderverdeling in categorieën. 'Het is een gewogen gemiddelde op basis van sortering en volume. Het gewicht van de verschillende rassen bepalen we aan de hand van het pootgoedareaal van het voorgaande seizoen', legt Van 't Riet uit.

Om zoveel mogelijk input te hebben voor de index rekent DCA Markets transacties op latere levering terug tot de actuele waarde. Van 't Riet geeft als voorbeeld een partij aardappelen die verkocht is voor levering in maart. 'Om deze transactie actueel te maken, brengen we op de verkoopprijs voor elke week 15 eurocent per 100 kilo voor de bewaarkosten in mindering. Uiteindelijk geldt dat hoe meer transacties we hebben, hoe robuuster de notering is die we kunnen publiceren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  25° / 16°
  60 %
Meer weer