Sierteelt+krijgt+%C3%A9%C3%A9n+loket+voor+productcodering
Nieuws
© FloraHolland

Sierteelt krijgt één loket voor productcodering

De partijen in de sector die zich bezig houden met registratie en -codering van sierteeltproducten slaan de handen ineen.

Ze willen naar één klantgericht en efficiënt loket met op elkaar aansluitende processen en systemen voor de naamgeving, registratie, codering van sierteeltproducten. Ook moet deze data beschikbaar komen voor alle gebruikers in de ketens zodat de handel in sierteeltproducten eenvoudiger kan verlopen.

De productregistratie en - codering van sierteeltproducten wordt binnen de sector van oudsher uitgevoerd door drie instanties. Dat zijn de stichting Floricode voor de snijbloemen en pot- en tuinplanten, de stichting Beurshal en Naktuinbouw voor de boomkwekerij en vaste planten, en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en stichting Edibulb voor de bloembollen.

Afstemming

De drie organisaties hebben zich nu verenigd in het project 'samenwerking productregistratie en -codering sierteelt'. De bestaande registraties en coderingen kennen overeenkomsten en verschillen. Vooral bedrijven die opereren in meerdere sectoren, zowel veredelaars, kwekers als handelsbedrijven, ondervinden hierbij problemen.

Ook de onderlinge afstemming tussen de organisaties kost in de huidige situatie onnodig veel energie, stellen de drie. 'Het streven is deze verschillen op te lossen zodat er efficiënter gehandeld kan worden in de gehele sierteelt. Hiermee wordt ingespeeld op de ontwikkeling dat de handel in sierteeltproducten in toenemende mate ketenoverstijgend plaatsvindt.'

Digitalisering

Om kwekers en handelaren in de toekomst goed te faciliteren is het belangrijk dat alle namen van sierteeltproducten, de coderingen en kenmerken op een juiste wijze worden gebruikt in alle digitale systemen. Als eerste maken de drie een schets van de toekomstige situatie en toetsen die in de praktijk bij veredelaars, handelaren, kwekers, veilingen, platforms en softwareleveranciers.

Als vervolgstap worden de organisatorische-, bestuurlijke- en financiële aspecten de komende maanden verder uitgewerkt. Verwacht wordt dat de organisaties begin 2019 een besluit nemen over het plan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  3° / -2°
  20 %
 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer