Cosun wil beperkte vrijstelling voor zaadcoating

Voor het coaten van zaaizaad vraagt Cosun bij het ministerie van LNV om een beperkte vrijstelling voor het gebruik van het middel Cruiser SB.

Cosun+wil+beperkte+vrijstelling+voor+zaadcoating
© Han Reindsen

Cruiser met de werkzame stof thiamethoxam is één van de neonicotinoïden waarvan de Europese Commissie de toelating afgelopen voorjaar heeft ingetrokken. Volgens Cosun heeft het wegvallen van dit product voor het coaten van zaaizaad een enorme impact op de teelt van suikerbieten.

Cosun roept de overheid op om de vrijstelling snel te verlenen. ‘Het gebruik van neonicotinoïden maakt het mogelijk schadelijke insecten effectief en gericht te beheersen, met een beperkte milieu-impact’, zegt Cosun-voorzitter Dirk de Lugt. ‘Op dit moment zijn er geen goede alternatieven beschikbaar, maar er is wel uitzicht dat deze binnen enkele jaren komen.’

Fors lagere opbrengsten

De Lugt wijst erop dat door het wegvallen van neonicotinoïden de teelt van suikerbieten een stuk risicovoller wordt met waarschijnlijk fors lagere opbrengsten tot gevolg. Cosun heeft diverse keren overleg gevoerd met het ministerie van LNV om tot een passende oplossing te komen.

Tot er alternatieven zijn, pleit Cosun bij het ministerie voor een beperkte vrijstelling van Cruiser SB. Volgens De Lugt betreft het een verlaagde dosering op een beperkt areaal en dan met name daar waar de grootste problemen te verwachten zijn.

In een verklaring stelt Cosun dat er gezien de grote risico’s op omvangrijke opbrengstderving sprake is van een noodsituatie. Dit is volgens de coöperatie in verschillende Europese landen inmiddels erkend, waaronder de grote bietenlanden Polen en België. In deze landen is besloten een vrijstelling te verlenen voor het gebruik van neonicotinoïden in de bietenteelt.

Op achterstand

‘Zouden wij deze vrijstelling in Nederland niet krijgen, dan wordt onze hele sector stevig op achterstand gezet’, benadrukt De Lugt. ‘Onze opbrengsten zullen dan immers dalen, terwijl ze in andere landen op peil blijven. Dergelijke marktverstoring is funest in de huidige markt van lage prijzen en sterke concurrentie.’

Cosun roept de Nederlandse overheid op om oog te hebben voor de belangen van de suikersector en de bietentelers in het bijzonder. De inzet is een gelijk speelveld in Europa, aldus De Lugt. ‘Daarom doen wij een dringend beroep op het ministerie om ook in ons land voor de komende jaren vrijstellingen te verlenen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer