CDA en VVD vragen om snel besluit voor bietenteelt

De VVD en het CDA manen minister Schouten (LNV) tot snelle actie voor de suikerbietenteelt. Deze teelt dreigt in de problemen te komen nu middelen met neonicotinoïden niet meer gebruikt mogen worden. De Kamerleden vragen de minister een neonicotinoïdencoating toe te staan.

CDA+en+VVD+vragen+om+snel+besluit+voor+bietenteelt
© Han Reindsen

Kamerleden Helma Lodders (VVD) en Maurits von Martels (CDA) wijzen Schouten erop dat akkerbouwers zonder neonicotinoïden weinig goede alternatieve middelen over hebben. Met het wegvallen van deze middelen is een zwaardere milieubelasting waarschijnlijk, omdat minder effectieve middelen moeten worden ingezet.

Besluit voor 5 januari

Met de inzet van deze middelen worden volgens de Kamerleden ook veel nuttige insecten bestreden. Dit neveneffect is bij het gebruik van neonicotinoïdencoating beperkt en daarmee minder schadelijk is voor het milieu, zo redeneren ze. Lodders en Von Martels roepen Schouten dan ook op de neonicotinoïdecoating voor 5 januari weer toe te laten. Als dat besluit na 5 januari wordt genomen, kunnen akkerbouwers hun bietenzaad niet op kunnen behandelen en inzaaien voor de teelt van 2019.

Volgens de Kamerleden is het mogelijk om deze keuze te maken. De NVWA heeft reeds geconcludeerd dat een vrijstelling conform art. 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Wgb) van de inzet van Cruiser SB in de teelt van suikerbieten voldoet aan de landbouwkundige criteria. Daardoor is een kortstondig noodverband gerechtvaardigd, zo stellen de Kamerleden.

Cosun en België

Ook Cosun heeft het ministerie van LNV gevraagd om een beperkte vrijstelling voor het gebruik van het middel Cruiser SB bij het coaten van zaaizaad. In België geldt inmiddels een uitzondering onder voorwaarden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer