Tijdelijke Belgische toelating neonics met restricties

Suikerbietentelers in België kunnen komend jaar alsnog beschikken over zaaizaad dat behandeld is met neonicotinoïden.

Tijdelijke+Belgische+toelating+neonics+met+restricties
© Ses VanderHave

De Belgische overheid staat het gebruik van thiamethoxam en clothianidin in suikerbieten toe voor een periode van 120 dagen. Het betreft een noodtoelating die is afgegeven ondanks het algemene Europese verbod op toepassingen van neonicotinoïden in buitenteelten.

Naast suikerbieten mag in België, via deze tijdelijke toelating, thiamethoxam ook gebruikt worden voor het coaten van zaaizaad voor de peenteelt en de teelt van sla. De restricties voor de toelating zijn dat in het eerste jaar na het gebruik van gecoat zaad alleen gewassen geteeld mogen worden die niet bloeien voor de oogst.

Bijen

Na twee jaar kunnen akkerbouwers op het betreffende perceel weer kiezen voor gewassen die wel bloeien, maar niet aantrekkelijk zijn voor bijen. Aardappelen en mais zijn hiervan voorbeelden. In Nederland heeft Suiker Unie een aanvraag voor vrijstelling van neonicotinoïden neergelegd bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Voor een eventuele tijdelijke toelating moeten NVWA en Ctgb groen licht geven.

Een woordvoerder van het Ctgb vertelt dat LNV over de neonicotinoïden nog geen advies gevraagd heeft. Voorzitter Jaap van Wenum van de vakgroep Akkerbouw van LTO noemt het nadelig voor de concurrentiepositie van Nederlandse bietentelers als zij niet en hun Belgische collega's wel kunnen beschikken over zaaizaad dat gecoat is met neonicotinoïden. 'Voor het gelijke speelveld zou het goed zijn als ook wij op korte termijn een vrijstelling krijgen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer