Force 20CS is alternatief voor neonics in bieten

Een zaaizaadbehandeling met Force 20CS geeft bieten een gelijkwaardige bescherming als de neonicotinoïden die zijn komen te vervallen. 'Dat geldt voor de bodeminsecten', benadrukt René Huijsmans van Syngenta.

Force+20CS+is+alternatief+voor+neonics+in+bieten
© Han Reindsen

Rond deze tijd moeten alle producenten van bietenzaad een keuze hebben gemaakt over hoe ze het zaad willen behandelen, want voor volgend jaar mag bietenzaad niet meer van neonicotinoïden zijn voorzien. Voor zover Huijsmans weet, kiezen bijna alle bedrijven voor Force 20CS.

Huijsmans: 'Force 20SC is terug als zaaizaadbehandeling in suikerbieten, ter voorkoming van schade door insecten. Door 10 gram in plaats van 6 gram per hectare te gebruiken, werkt het lang genoeg tegen onder andere ritnaalden, duizend- en miljoenpoot en bietenkever. Alleen voor ondergrondse insecten.'

'Zaaizaadbehandeling blijven ontwikkelen'

Syngenta wil zaaizaadbehandeling blijven ontwikkelen, geeft Huijsmans aan. 'Bij zaadbehandeling van bieten komt per hectare maar 58 vierkante meter in contact met het middel. Bij rijenbehandeling is dat 500 vierkante meter en bij een volvelds bespuiting 10.000 vierkante meter. Bij zaaizaadbehandeling is er de minste beïnvloeding van het milieu.'

Zaaizaadbehandeling is volgens Huijsmans een effectieve technologie. 'Het gewasbeschermingsmiddel zit precies op de plek waar het moet werken en zit er heel accuraat op. Forse 20SC zorgt voor een betere kieming, groei en beworteling van de bieten.'

Vibrance SB

Een ander zaadbehandelingsmiddel van Syngenta is Vibrance SB, een schimmelbestrijdingsmiddel dat werkt tegen pythium, fusarium en rhizoctonia. Volgens Huijsmans is het van belang om daarnaast te zorgen voor voldoende meststoffen en biostimulatoren. 'Samen kunnen deze producten de bietenplant zo snel mogelijk uit de gevoelige fase halen.'

Door het wegvallen van middelen wordt gewascontrole en het slim combineren van een kleiner aantal beschikbare middelen steeds belangrijker. Huijsmans: 'We moeten zaadbehandeling combineren met groene middelen. Samen kunnen ze de bietenplant zo goed mogelijk beschermen.'

Wortelvlieg

Doordat neonicotinoïden zijn weggevallen, verwacht Huijsmans dat de wortelvlieg in veel gewassen de komende jaren een probleem zal zijn. 'Ik houd mijn hart vast. We moeten ervoor zorgen dat de plant weerbaarder wordt. Telers moeten zich daarover goed laten adviseren.'

Door de aangescherpte eisen en het re-registratieproces in de EU en Nederland zijn veel zaaizaadbehandelingen verdwenen of gaan er veel verdwijnen. Daardoor ontstaan uitdagingen in gewassen als wintergerst, suikerbieten, wortelen, uien en bonen. 'Er gaan op korte termijn problemen ontstaan, want nieuwe oplossingen vragen snel vijf tot tien jaar ontwikkeling', geeft Huijsmans aan. 'Op langere termijn komen er zeker alternatieven, maar het is de vraag of ze allemaal de eindstreep halen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer