Ctgb stemt voorschriften neonics af op Europees besluit

Ctgb heeft de gebruiksvoorschriften voor neonicotinoïden aangepast aan het Europese verbod op het buitengebruik van deze insecticiden.

Ctgb+stemt+voorschriften+neonics+af+op+Europees+besluit
© Nieuwe Oogst

Hiermee geeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) invulling aan het Europese besluit om de middelen imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin uitsluitend toe te laten voor gebruik in gesloten kassen. Planten die zijn behandeld met deze stoffen mogen niet buiten worden uitgeplant.

Het EU-besluit is genomen voor de bescherming van bijen en andere bestuivers. De collegebesluiten van het Ctgb betreffen op verzoek van de toelatingshouders vier wijzigingen van bestaande toelatingen en vijf intrekkingen van toelatingen die ingaan op 19 september 2018.

De opgebruiktermijn voor de ingetrokken toelatingen duurt tot 19 december 2018. Er is geen aflevertermijn. Bollen en zaden die behandeld zijn met de betreffende stoffen en dienen als uitgangsmateriaal voor buitenteelten mogen na de opgebruiktermijn niet meer gebruikt of verhandeld worden. Dat geldt ook voor export buiten de EU.

Levenscyclus tot de oogst

Eind april beperkte de Europese Commissie het gebruik van de genoemde neonics tot de gewassen die hun hele levenscyclus in een kas staan. Hierbij hoort de aantekening dat de levenscyclus eindigt voor de oogst. De verkoop van behandelde snijbloemen, tomaten of kropsla die geteeld zijn in een kas blijft daarmee mogelijk.

Volgens het Ctgb gelden de inperkingen van de commissie ook voor potplanten die na de bedekte opkweek buiten worden uitgeplant. Bij bolbloemen voor binnen gebruik, zoals amaryllis, en voor kamerplanten blijft het gebruik van de neonics toegelaten. Hierbij gaat de commissie ervan uit dat bijen niet worden blootgesteld aan de betreffende planten.

Dompelbehandeling

In de bollenteelt is een dompelbehandeling met neonics voorlopig niet toegestaan, meldt het Ctgb. Voor een eventuele toelating is volgens het college een sluitend systeem van borging nodig om te kunnen onderscheiden welke bollen en knollen na de behandeling in de kas blijven. Nu nog worden de behandelde bollen en knollen naast de bedekte bloementeelt ook gebruikt als vermeerderingsmateriaal voor de buitenteelt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer