'Gelijk speelveld nodig bij neonicotinoïden'

Het is niet mogelijk om een uitzondering op de toelating van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen aan te vragen bij de Europese Commissie. Individuele lidstaten kunnen dat bij noodsituaties wel doen.

%27Gelijk+speelveld+nodig+bij+neonicotino%C3%AFden%27
© Huisman Media

Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer. Het is haar niet bekend in welke lidstaten dergelijke aanvragen voor het gebruik van neonicotinoïden in de suikerbietenteelt zullen worden ingediend. De minister verwacht niet dat ze binnen Nederland zo'n vrijstelling zal verlenen.

Onder de Verordening Gewasbeschermingsmiddelen hebben lidstaten een eigenstandige bevoegdheid om vrijstellingen voor niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen te verlenen op aanvraag van de landbouwsector. Om een dergelijke aanvraag te honoreren, moet op dat moment sprake zijn van een landbouwkundige noodsituatie.

Kritisch meekijken

De minister wijst er in de brief op dat de vrijstellingen moeten worden genotificeerd bij de Europese Commissie en die zal kritisch kijken naar wat lidstaten doen. De Europese Commissie heeft diverse keren opdracht gegeven aan de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) om de rechtmatigheid van door andere lidstaten verleende vrijstellingen voor het gebruik van neonicotinoïden in bloeiende gewassen te onderzoeken.

Wanneer een lidstaat een nationale vrijstelling verleent voor een niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddel, kan dit leiden tot een ongelijk speelveld, erkent Schouten. ‘Het is belangrijk dat lidstaten zorgvuldig omgaan met het instrument vrijstellingen’, zo is te lezen in de brief.

Schouten zal de Europese Commissie en lidstaten vragen om vanaf 2019 voorgenomen vrijstellingen voor het gebruik van neonicotinoïden in de suikerbietenteelt vroegtijdig met elkaar te delen in het Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF), zodat hierover discussie mogelijk is en een gelijk speelveld kan worden bewaakt.

Zaadcoating

In de brief aan de Tweede Kamer herhaalt de minister haar standpunt over het gebruik van hoogwaardige zaai- en zaadcoatingstechnieken.

Schouten hecht aan strengere Europese eisen, om mogelijk te maken dat op dit terrein risicoreducerende maatregelen kunnen worden genomen op het niveau van een lidstaat. ‘Ook ga ik met de sector in gesprek over mogelijke alternatieven voor de neonicotinoïden’, zegt ze.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer