LTO+wil+snel+in+gesprek+over+geitenstop+Noord%2DHolland
Nieuws
© Koen van Wijk

LTO wil snel in gesprek over geitenstop Noord-Holland

Voorzitter Rona Uitentuis van LTO Noord Noord-Holland verzekert dat 'LTO zich inzet om de bestaande ontwikkelingsmogelijkheden van de reeds gevestigde geitenbedrijven in Noord-Holland te borgen'.

Met die woorden reageert Uitentuis op de dinsdag door provincie Noord-Holland afgekondigde geitenstop. 'Daarom willen we nauw betrokken worden bij de wijziging van de Provinciale Ruimtelijke Verordening in de komende maanden.' In de provincie Noord-Holland geldt per 12 december 2018 een stop op de groei van het aantal geiten. Volgens de provincie telt Noord-Holland ongeveer elf geitenhouderijen groter dan vijfhonderd dieren.

• Lees ook: Geitenstop ook in Noord-Holland van kracht

De provincie heeft aangegeven dat de geitenstop is ingesteld, omdat er de afgelopen weken meerdere signalen binnenkwamen dat het aantal geiten in de provincie harder toeneemt dan in de afgelopen jaren. Bedrijven uit andere delen van het land keken naar Noord-Holland als uitbreidingslocatie.

Gezondheid

Uit het landelijke onderzoek veehouderij en gezondheid omwonenden (VGO) blijkt dat inwoners binnen een straal van 2 kilometer van een geitenhouderij meer kans hebben op een longontsteking. De oorzaak van dit verhoogde risico is echter niet bekend, daarom is verder onderzoek noodzakelijk.

LTO Noord wacht met belangstelling de uitkomsten van het onderzoek af, geeft Uitentuis aan. 'We hopen dat de onderzoeksresultaten geen aanleiding geven tot het nemen van (ruimtelijke) maatregelen.' Begin januari heeft LTO Noord een eerste gesprek met de provincie over de geitenstop.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer