Brabant+handhaaft+bouwstop+geitenstallen
Nieuws
© Johan Wissink

Brabant handhaaft bouwstop geitenstallen

Provincie Noord-Brabant handhaaft de tijdelijke bouwstop voor geitenstallen. Gedeputeerde Staten hebben dat besloten naar aanleiding van een onderzoek dat twee weken geleden werd gepubliceerd.

Het gaat om een recent onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO 3), gedaan op basis van huisartsengegevens in Brabant en Limburg. Het doel was om na te gaan of de eerder gevonden associatie tussen longproblemen en het wonen in de omgeving van geiten- en pluimveehouderijen kan worden aangetoond.

Longproblemen

Uit het onderzoek bleek dat omwonenden van pluimveehouderijen geen verhoogde kans op longontsteking hebben. De eerder gevonden relatie tussen geitenhouderijen en longproblemen werd wel bevestigd.

Op basis van dit onderzoek handhaaft provincie Brabant nu dus voorlopig de in 2017 ingestelde bouwstop op geitenstallen.

Nader onderzoek

Onderzoeksinstituten tasten overigens nog in het duister waarom er meer longontsteking in de buurt van geitenhouderijen is aangetoond.

Daarom komt er nader onderzoek als de financiën daarvoor rond zijn. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door een consortium van Universteit Utrecht, Wageningen University & Research, RIVM en het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.

Sector werkt mee

'De sector is bereid om aan de verschillende onderzoeken mee te werken.' stelde voorzitter Tolboom van de vakgroep geitenhouderij van LTO Nederland vorge week. 'Ook nemen we graag maatregelen waar mogelijk en waar nodig. Maar dat kan nu nog niet, omdat uit het VGO-onderzoek niet duidelijk is waardoor de gezondheidseffecten ontstaan.'

• Lees ook: Geitenhouder en buurman samen in wachtkamer

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer