Definitief eind aan subsidie voor ruimen asbestdak

De subsidie voor sanering van asbestdaken is op. Een aanvulling door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zit er niet meer in. Dat blijkt uit een Kamerbrief van staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Definitief+eind+aan+subsidie+voor+ruimen+asbestdak
© Twan Wiermans

In 2016 is de Subsidieregeling verwijderen asbestdaken opengesteld met een totaalbedrag van 75 miljoen euro. Dat hele bedrag is inmiddels gereserveerd, de komende maanden zal de laatste 8 miljoen euro aan subsidie worden uitgekeerd. Nieuwe subsidieaanvragen kunnen niet meer worden ingediend.


Volgens Van Veldhoven is het nu tijd om de omslag te maken van subsidie naar 'financiering'. Ze doelt daarmee op een fonds dat ondernemers steunt bij het financiering van de asbestsanering. Dat maakt het makkelijker om er een lening voor te krijgen, een tegemoetkoming in de saneringskosten hoort daar echter niet bij.

Fonds in voorbereiding

Het fonds is er nog niet. Volgens de staatssecretaris werken het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, provincies, gemeenten en het ministerie van I&W samen aan de voorbereiding ervan. Een termijn waarop het fonds kan worden ingezet, noemt ze niet.

Voor eigenaren van een asbestdak, die het geld voor sanering echt niet kunnen opbrengen, komt er waarschijnlijk nog een speciaal fonds. De Tweede Kamer heeft daar om gevraagd. Van Veldhoven meldt nu dat 'in overleg met banken en decentrale overheden door het stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) een plan van aanpak opgesteld'.

Meevaller

Een meevaller is dat de komende jaren geen afvalstoffenheffing meer betaald hoeft te worden voor asbest dat afkomstig is van daken. Op verzoek van de Tweede Kamer is een vrijstelling van kracht geworden. Het gevolg daarvan is wel dat de heffing voor ander afval enigszins wordt verhoogd.

In haar brief aan de Kamer meldt Van Veldhoven dat er geen verplichting komt om zonnepanelen te plaatsen na het saneren van een asbestdak. Zo'n algemeen geldende regel is volgens haar niet zinvol, omdat niet voor ieder dak het plaatsen van zonnepanelen rendabel is.

Versnelling

Intussen is duidelijk dat de subsidie van de afgelopen jaren heeft geleid tot een versnelling van het ruimen van asbestdaken. Dat bleek ook het afgelopen jaar, toen in de eerste drie kwartalen 9,6 miljoen vierkante meter dak is gesaneerd. Naar verwachting is in heel 2018 ruim 12 miljoen vierkante meter geruimd, meer dan twee keer zoveel als vijf jaar eerder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer