Kamer vraagt om fonds voor sanering asbestdak

De Tweede Kamer wil dat er snel een landelijk fonds komt om eigenaren van asbestdaken te helpen die het alleen niet lukt om de sanering ervan te financieren. Dinsdag is een motie aangenomen die het kabinet vraagt zich daar voor in te spannen.

Kamer+vraagt+om+fonds+voor+sanering+asbestdak
© Koos van der Spek

De motie was ingediend door Maurits von Martels (CDA) en Eric Ziengs (VVD). Zij stellen vast dat de dure sanering van een asbestdak mensen in problemen kan brengen. Op 31 december 2024 moeten alle daken weg zijn, maar niet alle eigenaren hebben daarvoor de nodige middelen of de bank wil er geen lening voor geven.

Voorkomen moet worden dat niet-draagkrachtige eigenaren met onverzekerbare asbestdaken blijven zitten, aldus de Kamerleden. Daarom vragen ze de regering in een motie om samen met decentrale overheden en het Stimuleringsfonds Huisvesting een landelijk asbestfonds in het leven te roepen dat in dergelijke gevallen kan bijspringen.

De motie werd met algemene stemmen aangenomen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven moet er nu mee aan het werk. Ze gaf eerder al aan dat ze denkt aan een 'landelijk dekkend financieringsinstrument'. Het woord 'fonds' wil ze niet gebruiken omdat dat teveel aan subsidie doet denken.

Subsidie stopt volgend jaar

Als de eerder beschikbaar gestelde subsidie volgend jaar op is, komt er namelijk geen nieuwe subsidieregeling. De staatssecretaris voelt daar helemaal niets voor. Een Kamermeerderheid is het daar mee eens, een motie van de SP die vraagt 'om voldoende financiële middelen beschikbaar te stellen zodat de saneringsopgave tot 2024 voltooid kan worden', is verworpen. Naast de SP stemden alleen de PvdD, DENK, de SGP en de ChristenUnie voor.

Wie nog in aanmerking wil komen voor subsidie, moet snel zijn. Van de totaal gereserveerde 75 miljoen euro is nog maar 5 miljoen euro beschikbaar. Per vierkante meter wordt 4,50 euro uitgekeerd met een maximum van 25.000 euro per adres.

Wetswijziging aangenomen

De wetswijziging die een verbod op asbestdaken formeel mogelijk maakt, is dinsdag door de Kamer aangenomen. Op verzoek van VVD en CDA zal het verbod op 31 december 2024 van kracht worden. Dat is een jaar later dan aanvankelijk de bedoeling was.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer