Huismus en zwaluw versus asbestsanering

Het gebeurt regelmatig dat boeren tijdens de sloop van hun asbestdak te maken krijgen met een provinciale handhaver. Die legt het werk stil als hij vermoedt dat tijdens het broedseizoen beschermde vogelsoorten in de stal broeden. Het levert vertraging en extra kosten op.

Huismus+en+zwaluw+versus+asbestsanering
© Jan Anninga

Het overkwam melkveehouder Geert Smits in Noord-Sleen. Op een zaterdagochtend in juni kwam een provinciale mileuinspecteur het erf oprijden en constateerde dat er zwaluwen en huismussen rondvlogen door de stal. Het dak van de stal werd op dat moment net gesaneerd en het werk werd stilgelegd.

'Je denkt alles netjes volgens de regels te doen; je bent je van geen kwaad bewust', verhaalt Smits. Hij had op het moment van de inspectie geen broedende zwaluwen in de stal, en waar de huismussen broedden wist hij ook niet. Hij was juist blij dat het sloopwerk op gang was gekomen. 'Iemand vinden die je asbesthoudend staldak kan saneren, is de laatste tijd niet zo makkelijk. Ik ben er vanaf de winter mee bezig geweest. Het is een redelijk complexe operatie.'

Bewust in zomer

Zoals veel andere boeren koos Smits bewust voor de zomerperiode om de sanering te laten uitvoeren. De koeien waren veel buiten, en liepen dan zo min mogelijk in de weg. 'De huismussen blijken jaarrond beschermd te zijn, iets wat ik ook niet wist, en hun nesten zijn niet te vinden.'

Wij adviseren vooraf altijd een quickscan te laten uitvoeren

Kim de Vries, woordvoerder provincie Drenthe

Om het saneringsproject toch te kunnen afronden, zat er voor Smits niets anders op dan alsnog ontheffing aan te vragen. Dat betekende nog meer rompslomp, extra kosten maken voor ecologisch onderzoek en leges (in totaal zo'n 4.000 euro) en vooral lang wachten.

Melkgift

Al die tijd, tot 1 oktober, zat de melkveehouder met een voor de helft gesloopt dak. 'Het was hier de hele zomer chaos. Ik heb een vrij kleine weidekavel. Wanneer de koeien binnen waren, konden ze door de beperkte ruimte niet allemaal goed bij het voer komen. Dat merk je in de melkgift.'

Projectmanager Cor Udding van Projecten LTO Noord weet dat meer collega-boeren hetzelfde is overkomen. 'De wet Natuurbescherming is voor de overheid een soort heilige schrift. Je mag weliswaar vogels weren door verstoring, maar dat blijft praktisch gezien natuurlijk heel lastig. Het enige wat erop zit, is ontheffing aanvragen als je problemen ziet aankomen. Dat kost alleen al snel een paar duizend euro extra.'

Ecologische quickscan

Woordvoerder Kim de Vries van provincie Drenthe bevestigt dat provinciale handhavers af en toe ingrijpen. 'In twee gevallen bleek dat onvoldoende rekening was gehouden met beschermde soorten. Wij adviseren voorafgaand aan het werk altijd een ecologische quickscan te laten uitvoeren. Het voorkomt vertragingen en in onze asbestregeling voor goedkope leningen is rekening gehouden met zo'n onderzoek.'

De Vries ontkent dat een sloopstop is opgelegd. 'Onze insteek is om er in overleg uit te komen. Bij constatering van een overtreding krijgt de eigenaar de kans alsnog een quickscan te laten doen.'

Rustige koeien

Bij Smits is het werk intussen bijna klaar. Maar in plaats van een paar weken duurde het nu vier maanden. 'Ik heb gelukkig rustige koeien en wij zijn zelf altijd vrij actief in de stal, dus ze schrikken niet zo snel.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer