Twaalf maanden extra voor sanering asbestdaken

Het kabinet is bereid om het verbod op asbestdaken te laten ingaan op 31 december 2024. Daarmee komt er een jaar extra tijd voor het ruimen van de asbest, want eigenlijk was 1 januari 2024 de geplande einddatum.

Twaalf+maanden+extra+voor+sanering+asbestdaken
© Jan van Liere

Dat bleek woensdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de wettelijke vastlegging van het asbestverbod. VVD en CDA uitten hun grote zorg over de haalbaarheid van 1 januari 2024. Zij vroegen uitstel met het argument dat 31 december ook nog 2024 is en dat de extra tijd het halen van de opgave realistischer maakt.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (I&W) is bereid om tegemoet te komen aan de wens van beide coalitiepartijen. 'We moeten niet onnodig de spanning laten oplopen aan het einde. Daarom lijkt het mij wijs om het jaar 2024 te benutten', zei ze tot tevredenheid van de woordvoerders Eric Ziengs (VVD) en Maurits von Martels (CDA).

Geen respect voor urgentie

Oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA reageren verontwaardigd op de snelle toezegging van uitstel. 'In plaats van ambitie en regie te tonen en te zeggen dat we dit probleem moeten aanpakken, komt er 'hop' in een paar minuten een jaar bij. Ik vind dit niet getuigen van respect voor de urgentie die dit onderwerp nodig heeft', aldus Suzanne Kröger (GroenLinks).

SGP-woordvoerder Chris Stoffer vroeg om twee jaar uitstel van het verbod. Dat wijst Van Veldhoven echter af. Ze noemt dat 'niet reëel'. Het zou teveel de druk wegnemen om voortvarend door te gaan met de asbestsanering.

Op voorstel van CDA en VVD komt er wel een tussenevaluatie die klaar moet zijn op 1 januari 2022, drie jaar voor het definitieve verbod. Dan kan de stand van zaken worden opgemaakt en is duidelijk of het beleid en eventueel de einddatum alsnog aangepast moeten worden.

Subsidie gaat stoppen

In de loop van 2019 is de beschikbare overheidssubsidie voor asbestsanering op. De staatssecretaris wil geen extra geld beschikbaar stellen om er langer mee door te kunnen gaan. Volgens haar ging het om een aanjaagsubsidie om de sanering zo snel mogelijk op gang te brengen, niet om permanente overheidssteun.

Wel gaat ze met de provincies praten om in het hele land te komen tot de mogelijkheid van leningen tegen een lage rente. Daarvoor zou een zogenoemd revolverend fonds in het leven geroepen moeten worden dat laagdrempelig leningen verstrekt. De staatssecretaris wil proberen daar naast de provincies ook andere partners voor te vinden.

Hijskraan wacht nog

De mogelijkheid om tijdelijk toch een hijskraan met werkbak in te zetten is, anders dan Nieuwe Oogst vorige week meldde, nog niet van kracht. Eerst komt er een inspraakprocedure. Daarna kost de verwerking van de reacties en het maken van een definitieve regeling enige tijd. 'Ik verwacht dat ik dit besluit tussen 1 januari en 1 juli 2019 van kracht kan laten worden', aldus verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark (SZW).

In het Kamerdebat benadrukte ze nog eens dat het gaat om een 'nee tenzij' beleid waarbij hijskranen alleen onder strenge bijkomende voorwaarden ingezet mogen worden. 'Geld is belangrijk, maar de veiligheid en de gezondheid van de werknemers zijn voor mij prioriteit nummer één.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer