Lichte+stijging+agrarische+export
Nieuws
© Anton Dingemanse

Lichte stijging agrarische export

Nederland exporteerde in 2018 voor een bedrag van 90,3 miljard euro aan landbouwgoederen. Dat is een lichte stijging van 0,2 procent ten opzichte van de 90,1 miljard euro in 2017, melden Wageningen Economic Research (WUR) en CBS.

In opdracht van het ministerie van LNV inventariseerden ze de agrarische export in het kalenderjaar 2018. De voorlopige raming geeft minder krachtige groeicijfers aan dan in de twee voorgaande jaren. De oorzaak ligt met name in lagere prijzen. Qua hoeveelheid was er een relatief grotere stijging.

• Lees ook: Calon: exportprestatie om trots op te zijn

De meeste Nederlandse landbouwproducten worden geëxporteerd naar Duitsland (22,8 miljard euro) en België (10,2 miljard euro). Samen zijn deze twee landen goed voor 36 procent van de totale Nederlandse landbouwexport. Daarna volgen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje.

De grootste absolute toenames in de Nederlandse landbouwexport in 2018 betreffen Japan (plus 110 miljoen euro), Marokko (plus 93 miljoen euro), Polen (plus 86 miljoen euro), Rusland (plus 77 miljoen euro) en China (plus 66 miljoen euro). In Japan was dat onder meer te danken aan meer afzet van varkensvlees, in Rusland aan een grotere vraag naar snijbloemen.

Bijdrage economie 45 miljard euro

In het rapport van WUR en CBS staat dat de landbouwexport vorig jaar ongeveer 45 miljard euro opleverde voor de Nederlandse economie. Dat is de exportwaarde min de waarde van de import van goederen en diensten die nodig zijn om goederen te produceren en exporteren. Voor het overgrote deel (41,5 miljard euro) betrof dit producten van Nederlandse makelij, 3,5 miljard euro is afkomstig van goederen die eerst geïmporteerd zijn.

Nederland verdient het meest aan sierteelt (6,0 miljard euro), zuivel en eieren (4,7 miljard euro), vlees (4,1 miljard euro) en groenten (3,8 miljard euro). Bereidingen van graan, meel en melk, dranken, fruit, levende dieren en vis- en zeevruchten leverden de economie eveneens miljarden euro’s op.

Nederland exporteerde vorig jaar ook nog eens 9,2 miljard aan landbouw gerelateerde goederen als landbouwmachines, machines voor de voedingsmiddelenindustrie, kasmaterialen, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Dat is een groei van 3,2 procent ten opzichte van 2017. Deze groei wordt volledig veroorzaakt door een toename van de uitvoer van producten van Nederlandse makelij.

Belangrijke speler

'De exportcijfers laten opnieuw zien dat de Nederlandse land- en tuinbouwsector een belangrijke speler is als het gaat om het produceren van voedsel voor een groeiende wereldbevolking', reageert LNV-minister Carola Schouten. 'Onze kennis en innovatiekracht willen we ook gebruiken om een omslag naar kringlooplandbouw te maken.'

Volgens de bewindsvrouw geeft dat een impuls aan de agro-innovatie in Nederland die onze positie op de wereldmarkt verder verbetert. 'Het is urgent gezien de mondiale vraagstukken omtrent een groeiende voedselbehoefte enerzijds en onze verantwoordelijkheid voor landschap, biodiversiteit en klimaatverandering anderzijds.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  27° / 18°
  80 %
 • Zondag
  27° / 17°
  60 %
 • Maandag
  24° / 18°
  70 %
Meer weer