ABN+Amro%3A+export+voedingsmiddelen+onder+druk
Nieuws
© Archief

ABN Amro: export voedingsmiddelen onder druk

De exportwaarde van voedingsmiddelen uit Nederland staat onder druk. Die waarde nam vorig jaar 1,3 procent toe, stelt ABN Amro op basis van cijfers tot oktober. De toename komt op conto van de AGF-sector. De export van zuivelproducten en vlees nam af.

De uitvoerwaarde voor de foodsector steeg in 2017 nog 6 procent. Twee van de belangrijkste exportproducten: vlees en zuivel, samen goed voor circa een derde van de foodexport, schreven negatieve exportcijfers. Met name de export naar landen buiten de Europese Unie daalde.

De uitvoer van vlees en vleesproducten nam 1 procent af, terwijl de uitvoerwaarde van zuivel en zuivelproducten 2 procent daalde. De belangrijkste reden voor een daling van de uitvoerwaarde van zuivel was de lagere zuivelprijs in 2018. De export van AGF-producten zorgde ervoor dat de totale agrifoodexport hoger uitkwam. De uitvoer van deze belangrijke productgroep nam 4 procent toe.

Boter en melk

In 2018 (cijfers tot en met oktober) daalde de productie van boter 2 procent, maar de uitvoer van boter steeg nog wel. Dit komt met name door een toename van de uitvoer naar landen in Europa. In landen buiten Europa, met name in Azië, nam de vraag naar boter uit Europa af. Dit had met name te maken met de relatief hoge prijs van boter uit Europa.

De melkaanvoer lag in 2018 lager dan in 2017. De melkveestapel in Nederland is als gevolg van de fosfaatregelgeving gedaald. Ook in andere landen in Noord-Europa stond de melkaanvoer onder druk. Het warme weer in de zomer heeft een negatieve impact gehad op de melkproductie in onder meer Frankrijk en Duitsland.

Totale export

Niet alleen voor de foodsector, maar voor alle sectoren in de Nederlandse economie. De totale export komt naar verwachting uit op 2,7 procent; een stuk lager dan de groei van 5,6 procent in 2017.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer