Calon%3A+exportprestatie+om+trots+op+te+zijn
Nieuws
© Dirk Hol

Calon: exportprestatie om trots op te zijn

Nederlandse boeren en tuinders mogen trots zijn op de exportprestaties van hun sector. Dat zegt LTO Nederland-voorzitter Marc Calon in reactie op de exportcijfers over 2018.

Afgelopen jaar ging er voor 90,3 miljard euro aan landbouwgoederen de grens over, 0,2 procent meer dan de recorduitvoer in 2017. Van dat bedrag is 65,4 miljard euro afkomstig van goederen van Nederlandse makelij. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WUR) en CBS.

• Lees ook: Lichte stijging agrarische export

Volgens Calon bevestigen de cijfers dat de Nederlandse land- en tuinbouwsector vooroploopt bij de productie van groen, gezond en gewaardeerd voedsel. 'Nederland oogst wereldwijd lof voor zijn landbouwsector. Omdat we goed voedsel produceren, en omdat we dat op een duurzame manier doen. Daar mogen we trots op zijn.'

Voedingsbodem voor innovatie

'Met onze export leveren we een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. Het is een voedingsbodem voor innovatie. Nederlandse boeren en tuinders, maar ook de rest van de keten, zoeken dagelijks naar oplossingen rondom het klimaat, biodiversiteit en het sluiten van kringlopen', aldus de LTO-voorzitter

Hij wijst ook op de investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Volgens de meest recente gegevens zijn die in de agrarische sector met 19 procent toegenomen en ze liggen hoger dan het Nederlands gemiddelde. 'We lopen voorop, juist omdat we zo'n sterke positie op de wereldmarkt hebben.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer