België grootste suikerexporteur Europese Unie

Met een aandeel van 29 procent was België in seizoen 2017-2018 de grootste suikerexporteur van de Europese Unie (EU).

Belgi%C3%AB+grootste+suikerexporteur+Europese+Unie
© DIRK HOL

De Europese Unie exporteerde afgelopen seizoen 3,35 miljoen ton suiker. Dat is ruim 2 miljoen ton meer dan de uitvoer van seizoen 2016-2017. Toen was er nog sprake van een exportlimiet van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) van 1,3 miljoen ton.

Na België is Frankrijk de tweede Europese suikerexporteur met een aandeel van 28 procent, gevolgd door Polen met 16 procent en Nederland en Duitsland met elk 9 procent. De grote export is volgens RVO.nl ook een gevolg van de hoge suikervoorraden in de EU na de overdracht vorig jaar van buitenquotumsuiker.

Minder suiker beschikbaar

Voor dit seizoen verwacht de Europese Commissie dat de uitvoer van suiker beperkt blijft tot 2,1 of hooguit 2,3 miljoen ton. Er is vanwege de kleinere Europese oogst minder suiker beschikbaar voor export. In de eerste twee maanden van seizoen 2018-2019 is 333.000 ton suiker naar bestemmingen buiten de EU verkocht. Dat is de helft van de exportvolume van vorig seizoen in dezelfde periode.

De totale invoer van suiker door de EU bedroeg in 2017-2018 ruim 1,3 miljoen ton. Dat is 1,2 miljoen ton minder dan in het seizoen 2016-2017. Voor dit lopende seizoen verwacht de commissie ongeveer eenzelfde niveau voor de import.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer