Algerije wil import pootgoed afbouwen

Landbouwminister Abdelkader Bouazghi vindt dat Algerije er naar moet streven om vanaf 2021 niet meer afhankelijk te zijn van de aanvoer van aardappelpootgoed uit het buitenland.

Algerije+wil+import+pootgoed+afbouwen
© Persbureau Noordoost

De minister sprak onlangs tijdens een werkbezoek in eigen land aan een groot pootgoedvermeerderingsbedrijf. Volgens berichtgeving van PotatoPro stelt de overheidsfunctionaris in lokale Algerijnse media dat het mogelijk moet zijn om binnen nu en drie jaar volledig te stoppen met de import van pootgoed.

Algerije is voor de Nederlandse pootgoedsector één van de belangrijkste afzetlanden. Jaarlijks wordt ongeveer 80.000 ton pootgoed naar het Noord-Afrikaanse land verscheept. De afnemers in Algerije hebben de laatste jaren in toenemende mate belangstelling voor meer hoogwaardig pootgoed. Het favoriete ras is Spunta.

Olie-industrie

Twee jaar geleden was er tijdelijk sprake van een exportstop naar Algerije, omdat het land op dat moment onvoldoende geld beschikbaar had om pootgoed aan te kopen. Dat was toen een gevolg van tegenvallende inkomsten uit de olie-industrie.

In Algerije houden zich inmiddels ook bedrijven bezig met de productie van miniknollen en pre-basis generaties. Minister Bouazghi ziet dit als belangrijke ontwikkeling naar een pootgoedketen die niet meer afhankelijk is van uitgangsmateriaal van buitenaf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer