Colombia+opent+grens+voor+Nederlands+fruit
Nieuws
© VidiPhoto

Colombia opent grens voor Nederlands fruit

Nederlandse fruitexporteurs kunnen appels en peren verkopen in Colombia. Landbouwminister Carola Schouten zette tijdens een recent bezoek aan Colombia hiervoor de officiële handtekening. Dat heeft het ministerie bekendgemaakt.

De resterende administratieve formaliteiten nemen naar verwachting van het ministerie weinig tijd in beslag. De besprekingen met Colombia zijn in 2014 gestart. Een procedure van vier jaar is niet ongebruikelijk. De onderhandelingen met China namen bijvoorbeeld zes jaar in beslag.

Brancheorganisatie GroentenFruit Huis is erg blij met de bereikte markttoegang. De Europese markt voor fruit is gespannen, afzet buiten de Europese Unie geeft verlichting en is daarom goed voor de opbrengstprijzen.

FruitMasters is de enige afzetorganisatie die – vooruitlopend op definitieve markttoegang in Colombia – in het begin van teeltseizoen 2018 percelen heeft aangemeld voor export naar dit land. De peren die op de aangemelde percelen zijn geoogst, kunnen nu definitief naar Colombia worden geëxporteerd. Andere exporteurs die van de markttoegang willen profiteren, kunnen begin 2019 percelen hiervoor aanmelden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer