CBS%2Dcijfers+hebben+weinig+invloed+op+aardappelmarkt
Nieuws
© Nieuwe Oogst

CBS-cijfers hebben weinig invloed op aardappelmarkt

De CBS-cijfers met de voorlopige raming van de Nederlandse aardappeloogst hebben niet of nauwelijks een reactie gegeven op de aardappelnoteringen.

Beursmakelaar De Vries en Westermann constateert dat de kleinere aardappeloogst al in de markt is verwerkt. Volgens de voorlopig raming oogsten Nederlandse aardappeltelers dit jaar 3,1 miljoen ton consumptieaardappelen. Dat is 23 procent minder dan vorig jaar.

• Lees ook: CBS-cijfers bevestigen lage opbrengsten akkerbouw

De aardappeltermijnmarkt voor contracten op levering in april 2019 balanceert de laatste drie weken tussen 29 en 30 euro per 100 kilo. Volgens De Vries en Westermann is er weinig handel en heeft de termijnmarkt behoeft aan nieuwe impulsen.

Grootschalige verwerking

PotatoNL noteerde afgelopen donderdag de fritesaardappelen in categorie I voor grootschalige verwerking in Nederland, België en Duitsland onveranderd op 25 tot 30 euro. Voor aardappelen in categorie II, voor de overige bestemmingen, steeg de notering aan de bovenkant met 2,50 euro naar 29 tot 32,50 euro per 100 kilo.

In België is de marktstemming flauw en dat wordt onder meer veroorzaakt door de tegenvallende kwaliteit van Bintjes. PCA noteert voor Bintjes met voldoende onderwatergewicht en maximaal 15 procent drijvers 18 tot 25 euro. Voor partijen die hieraan niet voldoen wordt 10 tot 15 euro betaald.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer