Xpower+bestrijdt+onkruid+elektrisch
Achtergrond
© Hendrik Begeman

Xpower bestrijdt onkruid elektrisch

New Holland kwam eind vorig jaar met een aantal noviteiten: de Zasso elektrische onkruidbestrijder uit het AgXtend-programma, de TH-serie verreikers en een uitbreiding van de T6-serie trekkers.

Het nieuwe AgXtend-programma bestaat uit vijf onderdelen met betrekking tot de precisielandbouw. Hiervoor heeft New Holland een samenwerking met vijf gespecialiseerde bedrijven. De fabrikant presenteerde onlangs de Xpower, de elektrische herbicidebestrijder. Voor deze machine heeft New Holland een exclusieve samenwerking met Zasso in Aken.

Het werkende deel van de Xpower bestaat uit drie rijen metalen flappen die voor de trekker onder een kap zijn gemonteerd. De voorste twee rijen hebben een positieve lading en de achterste rij is negatief geladen.

Wortels

Zodra de flappen de plant raken, gaat de positieve lading via de plant tot in de wortels door de grond die door de achterste flappen negatief is geladen. New Holland had al een stukje voorbereid en de vegetatie was daar verdwenen.

De Xpower is leverbaar in werkbreedtes van 1,20 en 3 meter

De flappen zijn met klemmen opgehangen. Daardoor zijn ze in de breedte verstelbaar, zodat er ook tussen de rijen mee is te werken.

Generator

Een door een aftakas aangedreven generator achter in de hef van de trekker levert de stroom. Deze levert 380 volt die via transformatoren wordt omgezet naar het voltage dat nodig is voor het te bestrijden gewas. Dat kan variëren van 3.000 tot 7.000 volt.

De Xpower in actie met achter op de trekker de generator.
De Xpower in actie met achter op de trekker de generator. © Hendrik Begeman

De Xpower is leverbaar in werkbreedtes van 1,20 en 3 meter. Voor een werkbreedte van 3 meter is een trekker nodig van ongeveer 150 pk en voor de prijs noemt New Holland een bedrag van 190.000 euro. Het komende seizoen wil New Holland met 45 units in Europa aan de slag.

T6-serie trekkers

De T6-serie bestond uit vijf viercilindertrekkers met een maximaal vermogen van 125 tot 175 pk. Als zesde model is er de T6.180. Deze is net als de T6.175 goed voor 175 pk. Het verschil is dat de T6.180 een zescilindermotor heeft.

Aanvankelijk was deze enkel leverbaar met de Electro Command. Nieuw is nu dat deze ook leverbaar is met de Dynamic Command 24/24 powershift transmissie en de Auto Command CVT.

Zescilinder

Volgens de fabrikant is dit nu de meest compacte trekker in dit segment met een zescilindermotor. Ondanks de zescilinder heeft deze trekker dezelfde wielbasis als de viercilindermodellen. Ten opzichte van de andere T6-modellen heeft de T6.180 een 6,7 liter zescilindermotor met een 12 procent hoger koppel. Door zijn grotere cilinderinhoud heeft hij 50 procent meer remvermogen op de motor.

Op de T6.125 S na is de hele T6-serie leverbaar met de drie transmissievarianten. De T6.125S is enkel leverbaar met de 16/16 Electro Command powershift. De S geeft bij New Holland aan dat het om een eenvoudige uitvoering gaat.

Nieuwe verreiker

New Holland heeft al jarenlang ervaring met verreikers. De eerste vijftien jaar had de fabrikant een samenwerking met Manitou. Vanaf 2007 vond New Holland het tijd om ze zelf te bouwen en presenteerde het bedrijf de LM-serie die geschikt is voor de landbouw. Net voor kerst presenteerde New Holland een geheel nieuwe serie verreikers.

De LM-serie maakt nu plaats voor de TH-serie, dat staat voor Telescopic Handler. De nieuwe serie bestaat uit zes basismodellen die in meerdere uitvoeringen leverbaar zijn. De serie loopt van de TH6.32 tot de TH9.35. De 6 en de 9 geven de reikwijdte van de giek aan. De laatste twee cijfers hebben betrekking op de tonnen hefvermogen.

Bij de giek van de TH-verreikers zijn de glijblokken nastelbaar.
Bij de giek van de TH-verreikers zijn de glijblokken nastelbaar. © Hendrik Begeman

Meer rendement

De Dyna-achterassen en ZF-transmisssies van de LM zijn vervangen door Carraro. De LM had al Carraro-voorassen. De nieuwe overbrengingen zijn in rechte lijn gemonteerd met minder bewegende delen en daardoor meer rendement. De transmissies bestaan uit 4x3 of 6x3 powershift, deels met automatische schakeling.

Het New Holland blauw is nu vervangen door New Holland geel en daarmee wordt het in het programma van de oogstmachines ondergebracht. Voor een robuuste indruk is de onderbouw nu antracietgrijs. Als krachtbron hebben ze FPT-motoren uit eigen stal van 133 en 146 pk.

Vier uitvoeringen

De TH-serie is leverbaar in vier uitvoeringen. De S is het eenvoudige opstapmodel met 4x3 powershift. De Classic is een wat uitgebreidere machine met ook 4x3 powershift. De Plus heeft nog meer mogelijke heden en een 6x3 powershift. De Elite is het topmodel en heeft een 146 pk motor en een 6x3 powershift.

De nieuwe New Holland TH 7.37 Elite-verreiker heeft een 146 pk motor.
De nieuwe New Holland TH 7.37 Elite-verreiker heeft een 146 pk motor. © Hendrik Begeman

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer