Grondsoort bepaalt wijze van schoffelen en eggen

Bij mechanische onkruidbestrijding zijn er bijna geen standaardmachines. Grondsoort, bouwplan en de wensen van de teler bepalen in sterke mate de soort schoffel en eg.

Dat werd duidelijk op de eerste velddemonstratie mechanische onkruidbestrijding in de provincie Groningen op proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta. De zware klei stelt specifieke eisen aan de machines.

De Steketee grondverkruimelaar is in het voorjaar te gebruiken om met een schoon en vlak zaaibed te beginnen. Standaard heeft deze machine aan de voorzijde beitels. Ebelsheerd heeft de machine aangepast en voorzien van scherpe schoffels. De proefboerderij wil de machine ook nog voorzien van steunwielen.

Onkruidbrander

Hoaf toonde een nieuwe onkruidbrander met een werkbreedte van 3 meter. De Hoaf KB Twin heeft twee rijen branders die onder een hoek van 45 en 60 graden staan. De brander gebruikt zo'n 120 liter propaangas per hectare.

In de fronthef van de trekker zat een tank van 760 liter propaangas van Super Gaz. Dit is de grootste tank die mogelijk is zonder een vergunning voor vervoer van gevaarlijke stoffen. 'Onkruid branden kan kostentechnisch uit. Het geeft veel zekerheid en beperkt handmatig wieden. Qua imago van de biologische sector is het minder', zegt Christoffel den Herder van Delphy.

Schoffelen

Daarnaast werden er verschillende machines voor schoffelen en eggen gedemonstreerd. Vooral Steketee laat zien dat er bij deze oude technieken van mechanische onkruidbestrijding met camerabesturing nog veel ontwikkeling mogelijk is.

Delphy organiseert in opdracht van de provincie Groningen drie regionale demonstraties mechanische onkruidbestrijding. Op donderdag 7 juni is de demonstratie op proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl en op 8 juni op proefboerderij 't Kompas in Valthermond.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer