Onkruid+beheersen+met+elektrisch+voertuig
Nieuws
© Gebr. Ezendam

Onkruid beheersen met elektrisch voertuig

Mechanisatiebedrijf Gebr. Ezendam uit Borne en ontwikkelaar Hens Hinloopen uit Epe hebben een elektrisch aangedreven machine ontwikkeld voor onkruidbeheer in de boomkwekerijsector.

Steeds meer machines die vroeger werden aangedreven door benzine of diesel, zijn tegenwoordig elektrisch. Gebr. Ezendam en Hinloopen experimenteren al enkele jaren met het ontwikkelen van combinatieapparatuur voor de boomkwekerijsector.

Omdat er binnen teelten veel diversiteit tussen plantafstand bestaat, is het per definitie moeilijk een standaardtoestel te ontwikkelen dat voor alle teelten inzetbaar is. Daarom hebben de partijen gesprekken gehad met kwekers en teeltadviseurs, zodat ook die hun input konden geven.

Kruiwagen

Het resultaat is de Multi-E-Wagen SPK02 elektrisch aangedreven kruiwagen voor geïntegreerd beheer van onkruid. Met laagvolumespuittechniek gebruikt de machine tussen de 10 en 25 liter per hectare. De spuitkap gaat tot een breedte van 1,20 meter en de middelgrove druppel is driftarm.

De Multi-E-Wagen SPK02 is modulair gebouwd en aan te passen voor meerdere werkzaamheden. Bijvoorbeeld een module voor het plaatsspecifiek doseren van plantstimulerende korrels of vloeistof. Andere modules zijn in ontwikkeling, zoals een vingerwieder, torsiewieder, rolschoffel, bosmaaier en zagen.

Geïntegreerde aanpak

Op plantenbeurzen is er veel interesse voor de geïntegreerde aanpak van Gebr. Ezendam en Hinloopen. Onder andere van biologische telers die met het laagvolumesysteem plantversterkende middelen en bacteriepreparaten willen toedienen.

Hinloopen: 'Veel kwekers zien dat de geïntegreerde aanpak de toekomst is, maar dit is al wettelijk verplicht. Welke techniek of methode wordt ingezet, is vaak afhankelijk van de weersomstandigheden. Deze innovatie vormt geen vervanging, maar een aanvulling op bestaande producten. Geen enkele manier of methode is de enige, juiste oplossing. Het optimale beheer zal dan ook de geïntegreerde aanpak zijn.'

Kostenpost

Het beheren en controleren van onkruid en meststoffen in de plant- of boomomgeving is in de boomkwekerijsector de grootste kostenpost tijdens de teeltcyclus. Kostenbesparing, ergonomische verbeteringen en het tegengaan van bodemverdichting zijn grote pluspunten van deze nieuwe modulaire oplossing, laten de initiatiefnemers weten.

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer