Ctgb+laat+speciale+onkruidbestrijder+toe
Nieuws
© Twan Wiermans

Ctgb laat speciale onkruidbestrijder toe

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft een onkruidbestrijdingsmiddel toegelaten voor de teelt van suikerbieten die door klassieke veredeling resistent zijn gemaakt tegen de werkzame stoffen in dat middel.

Het is voor het eerst dat een gewasbeschermingsmiddel dat zo werkt in Nederland wordt toegestaan, meldt het Ctgb. Voor niet-resistente bieten is het middel niet bruikbaar. De onkruidbestrijder werd al gebruikt in Frankrijk.

Met de collegebesluiten van oktober zijn onder andere ook zo'n tachtig kleine toepassingen toegelaten. Het middel Met52OD bestrijdt insecten en mijten op basis van de schimmel Metarhizium anisopliae stam F52. Sporen van de schimmel dringen binnen bij de te bestrijden insecten. Het gewasbeschermingsmiddel was toegelaten sinds 2015 en wordt nu uitgebreid met ruim veertig kleine toepassingen, variërend van groenten tot boomkwekerijgewassen.

Ook Karma was al toegelaten als schimmelbestrijder (2012) en wordt nu uitgebreid met ruim veertig kleine toepassingen voor een groot aantal gewassen, van voederbieten en granen tot groenten en sierteeltgewassen.

Speeddates

De behoefte aan kleine toepassingen kwam eerder aan bod in de speeddates die het Ctgb begin dit jaar organiseerde met telers. 'Wanneer telers, telersorganisaties en industrie bepaalde toepassingen belangrijk genoeg vinden, is het relatief eenvoudig om meerdere kleine toepassingen op het etiket te krijgen', stelt een woordvoerder van het Ctgb.

Zo werd de uitbreiding van Met52OD niet aangevraagd door de toelatingshouder, maar door de Stichting Trustee Bijzondere Toelatingen. 'Kleine toepassingen worden niet beoordeeld op werkzaamheid en de kosten voor een aanvraag zijn lager', aldus het Ctgb.

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer