Zwitserse robot bestrijdt aardappelopslag

De Ecorobotix is een Zwitserse onkruidbestrijdingsrobot, die bijna praktijkrijp is. Wageningen University & Research gaat de robot leren om aardappelopslag tussen bieten te herkennen en te bestrijden. De vraag is of capaciteit en prijs met elkaar in overeenstemming zijn.

Op de demodag Aardappelen op donderdag 31 mei op proefboerderij 't Kompas in Valthermond werden bestaande en nieuwe technieken getoond om aardappelopslag te bestrijden. Dit is belangrijk om problemen met aardappelmoeheid te voorkomen.

Een van de nieuwe technieken is de Ecorobotix. Deze onkruidbestrijdingsrobot staat op het punt op de markt te komen in Zwitserland en Frankrijk. In Zwitserland hebben ze geen last van aardappelopslag en daarom kan de robot de opslagplanten nog niet herkennen. Een echte demonstratie was het daardoor niet.

De Ecorobotix heeft twee bewegende armen die Roundup naar de aardappelopslag kunnen brengen.
De Ecorobotix heeft twee bewegende armen die Roundup naar de aardappelopslag kunnen brengen. © Han Reindsen

Dit jaar hebben we nagenoeg geen werk voor de kappenspuit

Ruud Mantingh, Loonbedrijf Mantingh in Valthermond

Medewerkers van Wageningen University & Research (WUR) gaan met de robot in Nederland meters maken, zodat deze in verschillende praktijksituaties aardappelopslag tussen bieten leert herkennen.

De robot heeft twee bewegende armen die het onkruidbestrijdingsmiddel naar het onkruid of de aardappelopslag brengen. De robot heeft daarnaast twee zonnepanelen, een accu, gps, twee middelentanks en twee elektromotoren. Hij rijdt maximaal 3 kilometer per uur.

Prijs

Over de prijs is nog niet veel bekend. 'De Ecorobotix zou minimaal 10.000 euro moeten kosten', zegt Hilfred Huiting van de WUR. Hij verwacht dat dit soort technieken de komende jaren goedkoper worden.

Deze robot is in twee maanden tijd gebouwd in het kader van het Smaragd-project.
Deze robot is in twee maanden tijd gebouwd in het kader van het Smaragd-project. © Han Reindsen

Dat dergelijke ontwikkelingen snel kunnen gaan, blijkt uit de robot die in het kader van het Smaragd-project in twee maanden tijd is gebouwd. Deze robot herkent gewassen en onkruiden op basis van dertien camerabeelden per seconde. Een computer vertaalt wat de camera ziet en stuurt de spuitdoppen aan.

Hoe meer beelden de robot verwerkt, hoe beter de herkenning van gewassen en onkruiden. 'Voor het bestrijden van aardappelopslag zijn de spuitdoppen te vervangen door naalden met Roundup-gel. Met enige aanpassingen is de robot ook in te zetten voor bijbemesten of ziektedetectie', legt Lodewijk Voorhoeve van de WUR uit.

De nieuwe techniek Need Farming van Agrifac kan planten individueel behandelen.
De nieuwe techniek Need Farming van Agrifac kan planten individueel behandelen. © Han Reindsen

Veldspuit

Agrifac heeft een veldspuit ontwikkeld met Need Farming waarmee elke plant individueel is te behandelen. Op basis van een taakkaart weet de machine waar ze in een gewas bieten met bijvoorbeeld Lontrel moet spuiten. Bij de bestrijding van onkruid is een middelbesparing van 93 procent mogelijk, blijkt uit ervaringen in Australië.

'Onkruid beslaat op een perceel eigenlijk nooit een oppervlakte van meer dan 10 procent', zegt Bram Veldhuisen van Agrifac. 'Het voordeel van werken met een taakkaart is dat je van tevoren weet hoeveel middel je gaat gebruiken. Met een camera op de spuitboom weet je dat pas achteraf.'

Op de demodag waren ook gangbare technieken te zien, zoals de onkruidrol van Zibo.
Op de demodag waren ook gangbare technieken te zien, zoals de onkruidrol van Zibo. © Han Reindsen

Onkruidrol

Op de demodag waren ook gangbare technieken te zien, zoals de onkruidrol van Zibo. De vloeistof op de rol komt al draaiend op de opslagplanten. 'Zolang de rol blijft draaien, lekt deze niet', zegt Jordi Hadderingh van Zibo. De machine werkt alleen als de opslagplanten boven de bieten uitkomen. De rijsnelheid is 4 à 5 kilometer per uur.

De twaalfrijige kappenspuit van Steketee heeft een capaciteit tot 20 hectare per dag.
De twaalfrijige kappenspuit van Steketee heeft een capaciteit tot 20 hectare per dag. © Han Reindsen

De kappenspuit van Steketee is ook een gangbare techniek. De kappen zitten 40 centimeter uit elkaar en snijden door de grond om de voorkomen dat er nevel van Roundup op de bieten komt. Tussen de kappen zit 10 centimeter ruimte voor de bieten.

De twaalfrijige kappenspuit tijdens de demo is van Loonbedrijf Mantingh uit Valthermond en heeft een capaciteit van 20 hectare per dag. 'Dit jaar hebben we nagenoeg geen werk voor de machine en verdienen we de investering niet terug. Toen we de machine in 2008 kochten, heeft deze drie jaar in de schuur gestaan', zegt Ruud Mantingh.

Inundatie van tarragrond uit de bewaring kan in een deel van een wijk die is afgedamd.
Inundatie van tarragrond uit de bewaring kan in een deel van een wijk die is afgedamd. © Han Reindsen

Inundatie van tarragrond is een praktische oplossing om grond uit de bewaring veilig te kunnen gebruiken. Op proefboerderij 't Kompas in Valthermond heeft HLB uit Wijster een deel van een wijk afgedamd en voorzien van twee lagen plastic. Met zakjes aardappelcystenalen kijkt HLB hoelang de grond onder water moet staan om alle alen te doden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer