ZLTO+wil+co%C3%B6peratieve+aanpak+bij+zonnevelden
Interview
© DEcAB

ZLTO wil coöperatieve aanpak bij zonnevelden

Veel boeren en tuinders krijgen aanbiedingen om grond beschikbaar te stellen voor een zonneveld, weet ZLTO-projectleider Luuk van Wezel. Hij pleit voor een coöperatieve aanpak.

Wat speelt er in Drimmelen?

'De gemeente is als reactie op de verschillende klimaatakkoorden aan de slag gegaan met de enorme opgave om over te schakelen op duurzaam opgewekte energie. In korte tijd is een visie opgesteld met daarin de voorlopige behoefte aan 150 hectare zonnevelden.

Zonne-energie is in Nederland na windenergie het meest kosteneffectief voor het opwekken van duurzame energie

Luuk van Wezel, ZLTO-projectleider Klimaat

• Lees ook: Wel of geen zonneweides, is de vraag in Drimmelen

'Wat in Drimmelen speelt, is actueel in veel gemeentes. In Nederland is zonne-energie na windenergie het meest kosteneffectief voor het opwekken van duurzame energie. Daardoor is grond bij de energietransitie de sleutel tot oplossingen.'

Projectontwikkelaars reageren op de vraag en benaderen agrariërs voor grondgebruik. De opbrengsten zijn al snel 5.000 euro per jaar per hectare.

'De omzet van een zonneveld kan tot 90.000 euro per hectare oplopen. Het zou mooi zijn als de echte verdiensten daadwerkelijk in de regio blijven. Ook belangrijk om te melden is dat er altijd fiscale consequenties zijn als u in een zonneveld participeert. Daarnaast is er weinig bekend over het effect van een zonneveld op de vruchtbaarheid van de bodem, het vastleggen van CO2 in de bodem en de biodiversiteit.

'Wij zijn voorstander van eerst de daken benutten. Als dat onvoldoende of niet mogelijk is, kijk je naar grond die niet beschikbaar is voor landbouw, zoals bedrijventerreinen of toekomstige woningbouwlocaties. Pas daarna kijk je naar landbouwgrond en naar de gronden die de landbouwstructuur zo weinig mogelijk aantasten. Zo'n initiatief moet vervolgens een breed maatschappelijk draagvlak hebben.'

Klinkt aantrekkelijk: de daken vol leggen. In de praktijk is dat zowel financieel als logistiek toch veel lastiger te realiseren?

'Klopt. Zonnevelden zijn veel efficiënter om aan te leggen en leveren meteen schaalvoordelen op, zeker met hulp van subsidie. Maar een zonneveld heeft ook grote impact op zowel de agrarische sector als op omwonenden. Daarom pleiten we ervoor om gezamenlijk op te treden als boeren en burgers. Collectief kun je de optimale locatie zoeken en de lasten en lusten verdelen.'

Zijn er voorbeelden waar deze werkwijze wordt omarmd?

'In Zuid-Gelderland werken we aan een coöperatieve aanpak. Daarnaast is het goed om de alternatieven voor zonnevelden in kaart te brengen zoals energiebesparing, geothermie, vergisting, windmolens en zonnepanelen op alternatieve locaties.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  31° / 16°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 20°
  10 %
Meer weer