Milieuactivist: zonnepark niet op landbouwgrond

Marjan Minnesma, milieuactivist en directeur van Stichting Urgenda, vindt het niet verstandig om zonneparken op Nederlandse landbouwgrond te plaatsen. Vanwege de klimaatverandering is Nederlandse landbouwgrond juist hard nodig voor de voedselvoorziening.

Milieuactivist%3A+zonnepark+niet+op+landbouwgrond
© DIRK HOL

Dat stelde ze woensdag tijdens het symposium ‘Nextgarden als energiebron voor de regio’ in Huissen. Vanwege de opwarming van de aarde zullen landbouwgebieden in het Zuiden van Europa, met name in Spanje, onbruikbaar worden voor landbouw. ‘Er zal een verschuiving plaatsvinden richting het Noorden.' Ze vindt het onverstandig om in gebieden die juist geschikt zijn voor landbouw, zonneparken te vestigen.

Overigens zijn er volgens Minnesma wel radicale keuzes nodig om de verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. De overheid wil dat Nederland in 2050 klimaatneutraal is. ‘Maar dan moeten we na 2050 zoveel CO2 uit de lucht halen, we zadelen onze kinderen dan met een enorme opdracht op en ondertussen loopt de temperatuur nog veel meer op dan de 1,5 graad die in Parijs is afgesproken.’ Volgens Urgenda moet Nederland ernaar streven om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn.

Vluchtelingen

De grootste zorg van Minnesma is dat bij een nog hogere opwarming de hele sub-Sahara onbewoonbaar zal worden en mogelijk 200 miljoen tot 600 miljoen mensen op drift zullen raken. 'Het is nu al een vraagstuk om een paar miljoen Syriërs op te vangen. Stel je voor welke problemen er zullen ontstaan door deze stroom vluchtelingen.'

Volgens Urgenda is het praktisch goed mogelijk om al in 2030 klimaatneutraal te zijn. Door bijvoorbeeld negen windturbines per gemeente te plaatsen. Op land zijn er 3500 windturbines nodig, op zee 4750. Er zijn 9 zonnepanelen per persoon nodig. Daarnaast moet er volgens Urgenda geïnvesteerd worden in aardwarmte en goede opslag- en conversiemogelijkheden.

Eiwittransitie

Ook voor de landbouw vraagt dat om koerswijzigingen. Zo kan de eiwittransitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten een belangrijke rol spelen om klimaatneutraal te worden. Ook de glastuinbouw wacht een grote opgave, omdat het een van de grotere energiegebruikers is van ons land. Minnesma stelt vast dat doelen die in 2008 werden gesteld in ‘De kas als energiebron’ in 2020 niet gehaald gaan worden.

Naast de eiwittransitie is het voor het klimaat van belang om meer lokale en seizoensgebonden producten te consumeren. Daarnaast kan plantaardig restafval verwerkt worden tot bouwmateriaal. Aubergineresten of andere houtachtige vezelsoorten kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor gevelbekleding die voor 90 procent bestaat uit plantenvezels.

Nextgarden

Het glastuinbouwgebied Nextgarden, waar Minnesma woensdag sprak, wil al in 2025 klimaatneutraal zijn. Daarmee is het, het eerste glastuinbouwgebied van Nederland dat de doelen bereikt. Gelderse Glastuinders geven echter aan dat regelgeving rondom de opslag van warmte de transitie nog in de weg staat. Ze moeten flexibel zijn om warmte die ze in de zomer teveel hebben op te slaan om in de winter te kunnen gebruiken. Ook aansluiting op het warmtenet kan een impuls geven aan glastuinders om klimaatneutraal te worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer