Drimmelen+verdeeld+over+aanleg+zonneweides
Nieuws
© DEcAB

Drimmelen verdeeld over aanleg zonneweides

Tegenstanders van de komst van zonneweides protesteerden woensdag voor dorpshuis Plexat in Wagenberg. Onder hen waren ook boeren.

Gemeente Drimmelen wil in 2040 klimaatneutraal zijn. Daarvoor werkt ze aan duurzaamheidsmaatregelen. Zo worden er op korte termijn windmolens langs de A16 gerealiseerd.

Daarnaast mag er verspreid over de gemeente maximaal 150 hectare aan zonnevelden worden aangelegd. Daarvoor werd op 13 september het beleidskader voor grootschalige zonneweides vastgesteld. Acht aanvragen voor in totaal 130 hectare liggen inmiddels ter beoordeling bij de gemeente.

Protest

Woensdag wilde de gemeente duidelijkheid scheppen tijdens een informatiebijeenkomst. In plaats daarvan kwamen inwoners opdagen met grote spandoeken en bleven ze uit protest voor het dorpshuis staan.
Ze vinden dat de besluitvorming veel te snel is gegaan en dat ze onvoldoende zijn betrokken en gehoord. De gemeente erkende dat en beloofde in het vervolg beter te communiceren.

‘Energietransitie is nodig, maar moet wel duurzaam zijn. Ook landschap, een gezonde bodem en CO2-vastlegging zijn van groot belang.'

Piet Hermus, ZLTO-afdelingsvoorzitter

Niemand blijkt tegen verduurzaming te zijn. Wel uitten sommigen hun bezorgdheid over wildgroei aan zonnevelden die het uitzicht bederven. Anderen vinden dat de gemeente voorbijgaat aan alternatieven, zoals zonnepanelen op daken.

Kritisch neutraal

ZLTO Drimmelen deelt die mening. ‘Energietransitie is nodig, maar moet wel duurzaam zijn. Ook landschap, een gezonde bodem en CO2-vastlegging zijn van groot belang,’ zegt afdelingsvoorzitter Piet Hermus. ‘ZLTO zou veel liever een brede integrale duurzaamheidsvisie zien, die in goed overleg met boeren, burgers en buitenlui tot stand komt.’

Niettemin neemt ZLTO Drimmelen een kritisch neutraal standpunt in omdat haar leden verdeeld zijn. Hermus: ‘ZLTO kan en wil niemand verbieden om zonneweides te laten aanleggen op eigen grond. Wel raden we boeren aan zich goed te informeren.’

Extra inkomen

Melkveehouder en ijsmaker Peter Dilven uit Made heeft een aanvraag ingediend bij de gemeente voor de aanleg van tien hectare zonnepanelen op zijn grond. Daarmee wil hij extra inkomen genereren. ‘De melkprijs varieert elk jaar en de consument wil onvoldoende voor onze producten betalen. Daarom zijn we gaan kijken naar extra inkomstenmogelijkheden.’

Volgens Dilven gaat het om een optelsom van maatregelen die genomen kunnen worden. ‘Naast de zonneweide gaan we ook zonnepanelen op onze daken leggen. De vergoeding die we hieruit halen, geeft ons meer zekerheid.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  35° / 20°
  10 %
 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  33° / 21°
  10 %
Meer weer