Hardenberg+wil+zeven+zonneparken+toestaan
Nieuws
© DIRK HOL

Hardenberg wil zeven zonneparken toestaan

Gemeente Hardenberg wil zeven zonneparken van in totaal 43 hectare toestaan binnen de gemeentegrenzen. Het college vraagt de gemeenteraad om goedkeuring om daarmee aan de slag te gaan.

De zonneparken kunnen volgens gemeente Hardenberg 8.700 huishoudens van stroom voorzien en ze leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan de energiedoelstelling van de gemeente. De zonneparken kunnen in 2,5 procent van de energiebehoefte in de gemeente voorzien. LTO Noord-afdeling Vechtdal betreurt het voornemen van de gemeente en zal over het onderwerp inspreken tijdens de gemeenteraadsvergadering van 20 november. In het verleden is de afspraak gemaakt dat het grootschalig realiseren van zonneparken pas van start kan als de gemeenteraad daar goedkeuring voor geeft. Vijf initiatieven voor zonneparken zijn afgewezen omdat ze niet voldoen aan de criteria.

Lees ook: 'Bij aanleg zonnepark ook kijken naar effecten op natuur en bodem'

De beoogde locaties voor de zonneparken zijn aan de Dedemvaartseweg in Noord Lutten (2 hectare), Kanaalweg Oost in Hoogenweg (11 hectare), Fabriekswijk De Krim (2,4 hectare), Polendwarsweg in Hardenberg (10 tot 14 hectare), Krimweg in Anderveen (1,7 hectare), Langewijk naast het Vechtdal College in Dedemsvaart (1 hectare) en aan de Westeindigerdijk/Kanaalweg Oost in Hoogenweg (13 hectare).

De gemeente heeft bij de beoordeling al gekeken naar of het in ruimtelijk opzicht in de omgeving past. Ook is volgens gemeente Hardenberg gekeken in hoeverre het zonnepark maatschappelijke meerwaarde biedt en of de omwonenden gecompenseerd worden, bijvoorbeeld door de mogelijheid te bieden voor omwonenden om financieel te participeren.

Landbouw

Voorzitter Gerrie Kleene van LTO Noord-afdeling Vechtdal vindt de aanleg van zonneparken nadelig voor de landbouw in het gebied. 'De grondprijzen stijgen. De aanleg heeft een prijsopdrijvend effect voor grond. Veel bedrijven hebben juist extra grond onder het bedrijf nodig om aan de gewenste grondgebondenheid te gaan voldoen. Dat wordt zo niet makkelijker. Bovendien zijn er nog tal van andere plekken waarop ook nog zonnepanelen geplaatst kunnen worden, op daken of bijvoorbeeld industrieterreinen.'

Ze snapt wel dat het voor individuele agrarische bedrijven financieel aantrekkelijk kan zijn. 'Dat is ook de vrijheid van de ondernemer, om bijvoorbeeld de laatste 10 of 15 jaar financieel te kunnen overbruggen als een bedrijf gaat stoppen. Maar voor de landbouw als geheel is het niet wenselijk. En het is ergens ook gek, want er moet nog veel asbest worden vervangen. De subsidie daarvoor is helemaal op.'

De gemeenteraad zal op 4 december een besluit nemen over de zonneparken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer