Boeren checken herkomst kerstboodschappen

Een ludieke actie met een serieuze boodschap. Vier boeren van Boeren van Nederland deden vrijdag in Steenwijk de kerstinkopen en checkten gelijk de herkomst van de producten. De Nederlandse consument is daar volgens hen onvoldoende van op de hoogte.

Hertenbiefstuk uit Nieuw-Zeeland, sperziebonen uit Marokko, blauwe bessen uit Zuid-Afrika. Hoeveel producten die we tijdens Kerst eten, komen uit de eigen regio?

‘De inhoud van de koelkast bepaalt de inhoud van het winkelschap’, stellen de vier boeren. Eline Vedder, Sander Pereboom, Jeanet Brandsma en Karolien Hupkes gingen met de trekker naar de plaatselijke Albert Heijn in Steenwijk. Gelukkig kwam de ontbijtspek, de prei en de boter wel uit Nederland. Van de actie maakten ze een video, die ze op Youtube, Facebook, Instagram en Twitter plaatsten.

Volgens Jeanet Brandsma is de actie vooral bedoeld om het bewustzijn te vergroten en het gesprek erover op gang te helpen. ‘Want de vraag heeft ook een andere kant van de medaille. Veel Nederlandse producten gaan ook naar het buitenland. We zijn een echt handelsland. Nederland is een grote exporteur van agrarische producten. Maar in landen als Frankrijk veel meer aandacht is voor producten uit eigen land. In Duitsland is er ook steeds meer aandacht voor het product uit de eigen regio.’

Seizoensgroenten

Brandsma: ‘Het gaat erom dat we erover nadenken. Bijvoorbeeld door vaker seizoensgroenten te kopen, eet je al meer van eigen bodem. In de landbouw is er steeds meer aandacht voor kringlopen. Daar wil de minister ook naartoe, door bijvoorbeeld de grondstoffen voor het voer ook alleen uit de regio te halen. Maar de consumptie is ook een belangrijk onderdeel van de kringloop.’

‘De kringloop van ons voedsel loopt door ieders koelkast’, stelt Boeren van Nederland dan ook in de video. Brandsma: ‘Het is zeker geen afgesloten discussie. Hoe groot zou de kringloop van ons voedsel moeten zijn? Wij hebben ook niet alle antwoorden in huis, maar vinden het wel de moeite waard om er met de consument over in gesprek te zijn.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer