AB+Inbev+maakt+ontbijtdrank+uit+bierbostel
Nieuws
© pixabay

AB Inbev maakt ontbijtdrank uit bierbostel

Bierbrouwconcern AB InBev heeft een voedselrijk ontbijtdrank ontwikkeld op basis van de droge graanresten die overblijven na het brouwen van bier.

De drank wordt in het kader van een pilootproject verkocht aan de oostkust van de Verenigde Staten. De ontbijtdrank wordt na een consumentenbevraging ook gelanceerd in Europa, meldt Vilt. De technologie hiervoor werd ontwikkeld in AB InBev's Global Innovaton & Technology Center in Leuven, waar een team nog andere voedingsproducten ontwikkelt op basis van deze graanresten.

Op dit moment wordt 90 procent van de graanresten als bierbostel geleverd aan landbouwers voor dierenvoeding. De resterende 10 procent werd als afval weggegooid. De producent van Dommelsch, Leffe, Hoegaarden, Hertog Jan en Jupiler pakt dat nu anders aan.

Darmstelsel

Het Leuvense labo ontwikkelde een uniek fermentatieproces om de voedingswaarde van de graanresten stabiel te houden en de nutritionele waarden eruit te halen zodat het menselijk darmstelsel ze kan opnemen. Het eerste resultaat is de duurzame plantaardige granendrank Canvas die momenteel in de Verenigde Staten wordt verkocht.

Momenteel beschikt AB InBev wereldwijd jaarlijks over 1 miljoen ton droge graanresten die overblijven na het brouwproces. AB InBev streeft ernaar om in de toekomst de graanresten te hergebruiken in een gespecialiseerde eenheid op de brouwerijsites zelf. Door deze technologie op termijn op industriële schaal toe te passen in Europa, verwacht de brouwer jaarlijks ook 5.000 ton CO2 te kunnen besparen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
Meer weer