Nieuwe maisdemovelden Vruchtbare Kringloop Overijssel

Op twee percelen bij het Overijsselse Delden zijn nieuwe demovelden voor maisteelt in gebruik genomen door Vruchtbare Kringloop Overijssel (VKO). Het zijn percelen van melkveehouder Albertjan Oolhorst op landgoed Twickel.

Nieuwe+maisdemovelden+Vruchtbare+Kringloop+Overijssel
© Martijn van Rossum

Op het ene perceel worden verschillende vormen van voorjaarsbewerking uitgeprobeerd, op het andere perceel wordt de toepassing van bokashi vergeleken met compost en met standaard bemesting. Oolhorst zelf heeft geen ervaring met het gebruik van compost en bokashi en is net als de andere VKO-deelnemers benieuwd naar de resultaten.

Ook de resultaten op het veld waarop verschillende manieren van voorjaarsbewerking worden getest, worden met interesse gevolgd. Dat proefveld is verdeeld in vier onderdelen: op het eerste deel wordt geploegd en vindt voorzaai plaats, op het tweede deel wordt geploegd met onderzaai, op een derde deel wordt gebruik gemaakt van een stoppelploeg met onderzaai en op het vierde deel vindt niet-kerende grondbewerking plaats.

Organische stof

Oolhorst: 'Ik ben zelf vooral benieuwd naar de effecten voor het organische stofgehalte. Dat op dit maisperceel gedaald naar 3,8. Ik wil niet dat het verder daalt en ben op zoek naar mogelijkheden om dit stabiel te houden of mogelijk te laten stijgen.

Projectleider Bert Muller spreekt bewust van 'boerenproeven. 'Dat is wat anders dan fundamenteel onderzoek. Het is echt onderzoek door boeren waarbij boeren leren van elkaars bevindingen. De resultaten worden in de studiegroepen besproken.'

Treffler eg

Op de teeltstrook 'niet-kerende grondbewerking' wordt het resultaat van het werk van de machine Treffler 300 vergeleken met een schijveneg. Deze machine werd donderdag gepresenteerd aan de aanwezigen. Volgens Treffler-importeur Jos Pelgröm van Man@Machine vindt de eg die zijn oorsprong heeft in de biologische landbouw ook steeds meer zijn weg naar gangbare landbouw, nu het gebruik van chemie steeds meer onder druk staat voor onkruidbestrijding.

Het gebruik van glyfosaat om grasland dood te spuiten was dan ook een belangrijk gespreksonderwerp tijdens de bijeenkomst donderdag. Het was de dag waarop de Tweede Kamer de motie aannam dat glyfosaat daarvoor niet langer gebruikt mag worden. Boeren zijn ook om die reden op zoek naar werkbare en goede alternatieven.

Studiegroepen

Vruchtbare Kringloop Overijssel heeft meerdere demovelden in de provincie waar teelt- en bemestingsmaatregelen worden uitgeprobeerd. In het project werken boeren In studiegroepen, onder leiding van experts, aan een betere mineralenbenutting.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer