Nepluvi%3A+aanpak+Campylobacter+succesvol
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Nepluvi: aanpak Campylobacter succesvol

Het aantal humane ziektegevallen in Nederland door Campylobacter is sterk dalend, terwijl dit de afgelopen jaren Europees gezien stabiel is gebleven. Dat meldt de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi).

Daarmee is de aanpak van Campylobacter succesvol, stelt Nepluvi. Daarnaast blijkt volgens de vereniging uit onlangs verschenen rapportages van de EFSA en het RIVM dat het aantal humane Salmonella besmettingen vanuit pluimveevlees klein is in vergelijking met diverse andere (dierlijke) bronnen.

Uit RIVM-rapport komt naar voren dat het aantal humane Nederlandse ziektegevallen door Campylobacter in 2017 verder is gedaald. Mark den Hartog, plaatsvervangend algemeen secretaris van NEPLUVI: 'Procentueel gezien is er een daling van ruim 13 procent bewerkstelligd ten opzichte van 2016. In 2016 was er al een daling van 12,9 procent ten opzichte van 2015. Europees gezien bleef het aantal humane ziektegevallen de afgelopen jaren stabiel.'

Vanuit de Nederlandse pluimveesector wordt al enige tijd ingezet op de terugdringing van Campylobacter. Den Hartog: 'Slachterijen zijn continue bezig om verdere verbeteringen door te voeren in het slachtproces, bijvoorbeeld door de toevoeging van extra was-stappen. Hier proberen slachterijen het optimum in te bereiken.'

Ook primaire sector

Hij vervolgt: 'Aangezien Campylobacter van pluimvee als bron via verschillende transmissieroutes zich naar de mens kan verplaatsen, zoals bijv. via oppervlaktewater of via direct contact, is er ook in de primaire sector steeds meer aandacht met als doel het aantal Campylobacter positieve koppels te reduceren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer