Legpluimveehouder moet consument omarmen

Omarm als legpluimveesector de consument en vertel wat die graag wil horen. Korte waardeketens die inspelen op empathie, werken steeds beter. Dat zegt directeur Servé Hermans van Hendrix Genetics Nederland.

Legpluimveehouder+moet+consument+omarmen
© Twan Wiermans

Empathie wordt steeds belangrijker naarmate het inkomen stijgt en het stuurt consumentengedrag. In Nederland woont meer dan 50 procent van de consumenten in de stad. 'Die denken anders en vermenselijken de dieren. Daar moeten we niet langer tegen vechten maar het omarmen, ervan leren en profiteren', is het advies van Hermans.

Boven een besteedbaar inkomen per gezin van 30.000 euro stijgt de aandacht voor dierenwelzijn. Komt het gemiddelde inkomen in een bepaald land boven deze grens dan zal er wetgeving komen om dierenwelzijn af te dwingen. 'Dat gebeurt steeds vaker in steeds grotere delen van de wereld', zei Servé Hermans.

Empathie

De pluimveesector heeft, sinds de Tweede Wereldoorlog gedacht in efficiëntie. 'Daar moeten we mee stoppen en inspelen op empathie. Dat biedt kansen, zeker voor de legpluimveesector. Leghennen worden als gevolg van de efficientiëslag steeds ouder. En voor een ei hoef je de kip niet te slachten. Positieve punten voor het welzijn.'

Consument wil betalen

Een ei is volgens de directeur gezond, licht verteerbaar en bevat alle ingrediënten om een kuiken te maken. De eierconsumptie stijgt bijvoorbeeld in Duitsland elk jaar met 5 eieren per inwoner. Als de grenzen dicht blijven voor import van eieren die geproduceerd worden onder omstandigheden die in Nederland niet meer zijn toegestaan, zal de stijgende consumptie en dalende omvang van het aantal leghennen zorgen voor hogere eierprijzen.

De consument uit de stad wil betalen voor het ei. Er komen steeds meer kortere ketens; de afgelopen twintig jaar is er al veel uitgeprobeerd, deels met en deels zonder succes.

Het advies van Servé Hermans:'Leer en verander, sluit u aan bij een waardeketen en durf geld te vragen voor een fantastisch product: het ei. U heeft er recht op. Dat vinden mensen uit de stad ook.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer