Het+belang+van+voldoende+grasrotatie
Column
© Langs de Melkweg

Het belang van voldoende grasrotatie

Helwi Tacoma (55) woont met vrouw Akky (56) en twee van hun drie kinderen in het Nieuw-Zeelandse Dunsandel. Tacoma heeft samen met anderen een bedrijf van 165 hectare gras, 600 koeien en een totale productie van 3.375.000 kilo melk. Ook is hij consultant.

Het belang van de juiste graasrotatie werd me gisteren als consultant weer eens ingewreven. De koppel van de klant kreeg 2 kilo maisgraan, 2 kilo palmpitschroot, 2,5 kilo drogestofmaiskuil en 55 vierkante meter gras per koe. Dit komt neer op een grasopname van 9 tot 10 kilo drogestof per koe. Een totaal van slechts 16 kilo drogestof.

De rotatie was 920 koeien keer 60 vierkante over 160 hectare. Dat is 29 dagen. De productie was 21 liter per koe, met opgeteld 7,9 procent vet en eiwit. De energieopname was daarbij zo'n 182 megajoules per koe per dag; een tekort van 13 megajoules per koe per dag. De koeien verloren waarschijnlijk ook nog wat lichaamsgewicht. Het gras was bossig, vertoonde ongeveer 3,5 blad en veel stengel en bloem, de kwaliteit was matig.

Het probleem was dat de rotatie veel te langzaam was, resulterend in grasplanten met drie of meer bladeren, 50 tot 60 procent stengel, een hoog NDF-gehalte en een lage energie-inhoud (geschat op 10 tot 10.5 megajoules per kilo drogestof). Daardoor was er een lage smakelijkheid, kort verblijf van het voer in de pens, lage grasopname en weinig melkproductie.
Om dat nog wat te compenseren, besloot de klant bij te voeren. Er werd nu kuil van zeer matige kwaliteit gemaaid om een teveel aan snel gras weg te moffelen. Allemaal extra kosten, weinig melk en dat alleen maar omdat de rotatie te langzaam was. Het bedrijf dat ik de dag daarvoor bezocht, toonde hoe het wel moet: 985 koeien op 255 hectare die 13 hectare per dag kregen. Dat is twintig dagen rotatie. Dit komt neer op een grasopname van 15 tot 16 kilo drogestof gras plus 3 kilo graan; 18 tot 19 kilo drogestof in totaal.
Prachtig egaal gras met ongeveer twee en een half blad, geen stengel te bekennen, een geschatte energie-inhoud van 12.5 megajoules per kilo drogestof. De energieopname van de koeien was 225 megajoules per dag, de melkproductie 25,5 liter per dag, met eveneens 7,9 procent vet en eiwit.
Wat een verschil en alleen maar omdat de eerste klant niet tot drie had geteld. Het is zo simpel; in het voorjaar krijgt de plant elke acht tot negen dagen een nieuw blad. Tegen de tijd dat de bloem erdoor komt, kun je de hoeveelheid stengel en bloem onderdrukken door te grazen op een bladstadium van twee tot tweeënhalf, in plaats van af te grazen op drie. Twee tot tweeënhalf keer acht tot negen dagen is twintig dagen rotatie en alles valt op z'n plaats.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer