Grasteelt richt zich op eiwit

Om meer eiwit in het gras te krijgen liet Zaadfirma Barenbrug op de Eurotier in Hannover verschillende grassoorten zien.

Eiwit, droogte, biodiversiteit en voedingsstof zijn daarbij specifieke kenmerken. ‘Een van de bakken hier is NutriFibre, dat zijn rietzwenken’, vertelt Edward Ensing. ‘Rietzwenken hebben hele diepe wortels en daarmee kunnen ze beter water pakken. En de meststoffen die wat dieper zitten kunnen ze goed benutten. Daardoor kun je meer eiwit van je eigen land halen. Dus de benutting van stikstof gaat met dat gras het beste.’

Een andere oplossing is om gras te combineren met vlinderbloemigen om zo meer stikstof uit de lucht te halen. ‘NutriHerb zijn vier verschillende klavers met esparcette, chicorei en weegbree. Met alleen drijfmest kun je daar een net zo hoge opbrengst halen als met Engels raaigras’, weet Ensing.

Daarnaast is er een speciaal grassoort om te gebruiken als vanggewas na de maisteelt. ‘Daarvoor hebben we rietzwenkgras met klavers. Die combinatie zorgt dat de stikstof wordt gebonden door het gras en dan kun je zonder bemesting een mooi product van je land halen.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer