Kruidenrijk gras geeft extra smaak voor koe

Binnen een uur na het voordraaien van het gras hebben de koeien alles op. Het kruidenrijk grasmengsel dat Gerard Kemper uit Weert als zomerstalvoedering aan zijn biologische melkkoeien voert, gaat er goed in.

Kruidenrijk+gras+geeft+extra+smaak+voor+koe
© Maartje van Berkel

Het perceel is van een akkerbouwer, die in omschakeling is naar biologisch. Het is als proef ingezaaid. Verschillende partijen gaan hiermee voor een kwantitatief en kwalitatief stabiele productie van grasland op zandgrond door de introductie van weidekruiden, vlinderbloemigen en veel andere soorten grassen.

Doel is om meer biodiversiteit te krijgen, zowel ondergronds als bovengrond. Andere doelen zijn een betere veegezondheid en minder uitspoeling van nutriënten.

Cichorei

Kemper is hier voorstander van. 'Een diversiteit in planten geeft een diversiteit in bodemleven. Op dit moment is de cichorei dominant aanwezig als lange plant. Dit betekent dat de wortels onder de grond ook diep gaan. Mocht er een storende laag in de bodem zitten, dan wordt die doorbroken. Verder helpt de cichorei zo ook andere grassen om dieper te wortelen. Zo versterken de gewassen elkaar.'

De cichorei mag niet te lang worden. 'Te lange planten worden onsmakelijk. Koeien laten ze dan links liggen', ervaart Kemper.

Grasklaver

Zelf heeft de melkveehouder meer ervaring met grasklaver, wat hem ook goed bevalt. 'Maar qua smakelijkheid en diversiteit is dit kruidenrijke grasland prima. Een perceel met een goed bodemleven heeft ook meer weerstand.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer